CDA

Verburg: Geen heksenjacht tegen imams ontketenen

Tweede Kamerlid Gerda Verburg vindt dat er geen heksenjacht tegen moslims in het algemeen en imam in het bijzonder moet worden ontketend. Verburg zegt dit in reactie op uitlatingen van de heer Van Hulst, directeur van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, in het discussieprogramma Buitenhof, zondag 20 mei jl.

Van Hulst stelt dat een aantal 'Nederlandse' imams en organisaties bewust het integratieproces van minderheden probeert te belemmeren. Fractiewoordvoerder Verburg: "Dit is niet nieuw voor mij. Dit hebben we al in het publieke verslag van de BVD kunnen lezen en we hebben er ook al vragen over gesteld. Natuurlijk is het een punt van zorg, maar we moeten nu geen heksenjacht ontketen. We moeten het in de juiste proporties blijven zien.

Volgens Gerda Verburg is gebleken dat het paarse kabinet onvoldoende in staat en/of bereid is tot om een echt maatschappelijke, sociale en religieuze dialoog met de moslims vorm en inhoud te geven. "Het lijkt wel alsof paars allergisch is voor deze dialoog. Het verschuilt zich achter de scheiding tussen kerk en staat."

Confronterende dialoog niet de juiste benadering
Verburg vindt een confronterende dialoog met de imams niet de juiste benadering, als het gaat om 'oplossen' van meningsverschillen ten aanzien van ethische kwesties. "Dat noem ik 'pleister plakken'. Je pakt de gevolgen, terwijl je de oorzaken moet bestrijden. De overheid zou meer initiatieven, zoals het Centrum voor Politiek, Religie en Zingeving, moeten ontplooien, en randvoorwaarden moeten scheppen voor een Nederlandse imam-opleiding.