CDA

Balkenende wil van Kok en Zalm opheldering over inflatiecijfers

Tweede Kamerlid Jan Peter Balkenende zal minister-president Kok en minister van Financiën bij de zogenoemde Regeling van werkzaamheden van de Tweede Kamer op dinsdag 22 mei om een brief over de inflatie vragen. De Regeling vindt plaats na afloop van het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer.

Balkenende wil opheldering van beide bewindslieden over de inflatiecijfers. Niet alleen het Centraal Plan Bureau de Nederlandsche Bank, maar ook premier Kok en minister Zalm hebben recentelijk uiteenlopende uitspraken over de inflatie gedaan.

Vorige week noemde Jan Peter Balkenende de hoge inflatie "buitengewoon zorgwekkend" en "nadelig voor de concurrentiepositie van Nederland".

Volgens Balkenende is de hoge inflatie niet alleen veroorzaakt door de BTW-verhoging per 1 januari 2001 en de forse loonstijgingen, die recentelijk door de sociale partners zijn afgesproken, maar ook door lastenverlichting door het kabinet in een tijd waarin het economisch niet nodig was, waarin de economie onnodig werd gestimuleerd. Daardoor is de economie oververhit geraakt en is er nu sprake van schaarste op de arbeidsmarkt.

Voor het kabinet heeft de inflatie het effect dat er meer ruimte op de verschillende begrotingen ontstaat. Dat geld heeft het kabinet ook gebruikt om te komen tot het begrotingsakkoord. Op die manier werkt de inflatie dus weer extra uitgaven in de hand die een nadelig effect op de inflatie kunnen hebben. Ook is het natuurlijk geen solide financiële basis om als dekking te dienen.