21 mei 2001, Rotterdam

Mammoet en Smit Internationale gaan onderzeeër Koersk bergen De Nederlandse concerns Mammoet en Smit Internationale hebben een joint venture (Mammoet-Smit) opgericht die de berging van de Russische onderzeeër Koersk op zich gaat nemen. De maritieme expertise van Smit wordt in de joint venture gecombineerd met de uitgebreide ervaring van Mammoet in complexe hijs- en transportprojecten. De voorbereidingen voor deze operatie zijn inmiddels begonnen en zullen volgens planning eind september worden afgerond. De operatie wordt in fasen uitgevoerd. Dit heeft Mammoet-Smit vanmiddag op een persconferentie in Rotterdam bekendgemaakt.

Het plan van Mammoet-Smit voorziet in het lichten van de onderzeeër en het transport naar Moermansk. Deze operatie kan nog deze zomer worden afgerond dankzij een bewezen techniek die is ontwikkeld door Mammoet. Hierbij worden 20 tot 24 hefunits ingezet die op een ponton worden verankerd. Vrijwel zeker wordt hiervoor een van de Giant-pontons van Smit Internationale gebruikt. De hijsunits zijn in staat de golfbewegingen te compenseren. De hijskracht kan per hefpunt geregeld worden.
Het schip zal vervolgens, hangend onder het ponton naar Moermansk worden vervoerd. Aldaar wordt de Koersk in een droogdok geplaatst.De berging van de Koersk wordt met uitgebreide voorzorgsmaatregelen omgeven om ervoor te zorgen dat de operatie geen gevaar oplevert voor de bergers en het milieu. De planning van de bergingsoperatie wordt vooral bepaald door de weersomstandigheden ter plaatse. In het plan van Mammoet-Smit is deze periode voldoende om de opdracht veilig uit te voeren.

Voor nadere informatie:
Smit Internationale NV Mammoet
L. Walder, woordvoerder Larissa van Seumeren, woordvoerder Tel.: 010 - 454 99 11 Tel.: 030 - 6695100
www.smit-international.com
www.mammoet.com

Profiel Mammoet
Mammoet is wereldwijd specialist op het gebied van (extreem) zware hijs- en transportprojecten. Voor verschillende bedrijfsomgevingen, met name petrochemie, civiele en utiliteitsbouw, haven- en offshore-industrie en energieopwekking, transporteert Mammoet zware objecten, die kunnen variëren van vitale zware onderdelen tot complete fabrieksinstallaties. Omdat Mammoet overal kan beschikken over geavanceerd en vaak uniek transport- en hijsmateriaal, is het bedrijf in staat over de gehele wereld gecompliceerde opdrachten turn-key uit te voeren.Mammoet is onderdeel van de Van Seumeren Groep. Er werken wereldwijd circa 1.500 mensen.

Profiel Smit Internationale
Smit Internationale is een Nederlandse beursgenoteerde onderneming die wereldwijd een veelheid aan maritieme diensten verleent op het gebied van de niet-conventionele maritieme dienstverlening.
* Port & Coastal: hieronder vallen havensleepdiensten, terminal assistenties, kust- en riviersleepvaart, duwvaart, pontonverhuur, bokkenverhuur, inshore civiele en bergingsactiviteiten en duikwerkzaamheden.

* Salvage & Towage: hieronder vallen berging en wrakopruiming, emergency response, consultancy en de traditionele zeesleepvaart.
* Contracting: hieronder vallen maritieme aannemerij activiteiten voor de olie- en gasindustrie en civiele opdrachtgevers, horizontaal gestuurd boren, zwaar transport, zware installatie activiteiten en engineering voor deze activiteiten.