D66

Zoek in www.D66.nl _____________ zoek Brussel Vandaag
Partijblad Democraat
Idee

21 mei 2001

MEER GELD VOOR NATUUR

Thom de Graaf

D66 fractievoorzitter Thom de Graaf wil dat er nog dit jaar meer geld wordt uitgegeven voor natuur. Hij zei dit tijdens een werkbezoek in Drenthe. "Meer geld voor nationale landschappen en versnelde aankoop van gebied voor de ecologische hoofdstructuur (EHS) zijn essentieel voor het noodzakelijke groen en de noodzakelijke rust in ons land."

Door de snel stijgende grondprijzen kan met dezelfde hoeveelheid geld steeds minder grond worden aangekocht. Zo is de grondprijs in 2000 met 20% gestegen t.o.v. 1999. De Graaf pleitte ervoor de doelstelling de EHS in 2018 te realiseren te vervroegen naar uiterlijk 2012, maar liever nog naar 2010. "Een hoger tempo en meer ambitie op dit terrein zijn dus meer dan wenselijk." De Graaf was kritisch over het natuurbeleid van het kabinet. "Het lijkt wel of staatssecretaris Faber door de bomen het bos niet meer wil zien. We wachten nu al twee maanden op een natuuroffensief en dat komt er gewoon niet, terwijl de natuurorganisaties in korte tijd een prachtig plan wisten te presenteren."

De Graaf wil dat de provincies hun oude afspraken nakomen om 25 % van het geld dat nodig is om gebied aan te kopen voor de EHS op tafel leggen. "Nu dragen zij slechts een klein deel daarvan bij en dat is tegen de afspraak." Daarnaast wil hij enige verschuivingen in de voorjaarnota gerealiseerd zien van sociale zaken ten gunste van natuur. "Ik denk dan aan een deel van de gelden voor de uitvoeringsorganisatie sociale zekerheid. In plaats van de in 1998 afgesproken bezuiniging van 500 miljoen, wordt in de komende jaren weer extra geld uitgegeven. Dat hoeft niet. Een besparing van zo'n 150 miljoen kan dan worden benut voor natuurontwikkeling." Ook wil de Graaf vrijkomend geld over 2001 met voorrang bestemmen voor natuur. Dit moet dan bij de najaarsnota gestalte krijgen.