Nieuwsbericht

Datum: 21-05-2001

Huisartsentarieven gaan per 1 juli omhoog

De tarieven van huisartsen gaan per 1 juli met 10% omhoog. Dit is het gevolg van een verhoging met circa fl 35.000,- van de praktijkkostenvergoeding per huisarts. Het College tarieven gezondheidszorg (CTG) heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een verzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de reactie daarop van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Minister Borst van VWS wordt gevraagd de beleidsregel van het CTG, waarop deze tariefsverhoging is gebaseerd, zo snel mogelijk goed te keuren.

De verhoging van de praktijkkostenvergoeding per huisarts met fl. 35.000,- (20%) naar fl. 196.639,- is gebaseerd op het recente akkoord tussen de huisartsen (LHV) en de verzekeraars (ZN) op basis van een onderbouwd tussenvoorstel van het CTG. De impasse in de onderhandelingen tussen LHV en ZN over een verhoging van de praktijkkostenvergoeding in de tarieven voor ziekenfonds- en particuliere verzekerden, werd daardoor opgeheven.

Het resterende discussiepunt tussen LHV en ZN is de ingangsdatum. Het CTG heeft besloten deze niet in het verleden te leggen. De ingangsdatum is vastgesteld op 1 juli 2001. Daarmee wordt, hoewel met een latere ingangsdatum dan de huisartsen wensen, de verhoging met fl. 35.000,- per huisarts toch volledig in één keer geëffectueerd.

Het CTG is van opvatting dat met deze kostenherijking een goede stap is gezet naar een meer reële vergoeding van de door de huisartsen gemaakte kosten. Het vervolgoverleg dat nu gaat komen, is erop gericht om later dit jaar nog aanvullende besluiten te nemen. Die aanvullende besluiten houden regels in waarbinnen huisartsen, in overleg met de lokale zorgverzekeraars, op de tarieven aanvullende toeslagen voor regionale of lokale verschillen in kosten kunnen afspreken.

Het consult van een particuliere patiënt gaat fl. 45,40 kosten. Het abonnement voor een ziekenfondsverzekerde gaat fl. 159,29 bedragen en voor een ziekenfondsverzekerde vanaf 65 jaar fl. 187,96.

De kosten die met de verhoging van de praktijkkostenvergoeding gemoeid zijn, bedragen structureel op jaarbasis ruim fl. 250 miljoen. Voor 2001 gaat het om fl. 125 miljoen.

De informatie op deze website wordt beschikbaar gesteld door het CTG. (zie juridische noot)
Waarom www.cotg.nl?