FNV

21 mei 2001 manifestatie studenten ziekenhuizen
Abvakabo - zorgactie@abvakabo.nl

Op 21 mei roepen ABVAKABO FNV en CFO CNV studenten in de ziekenhuizen op om het werk neer te leggen.

Op 21 mei roepen ABVAKABO FNV en CFO CNV studenten in de ziekenhuizen op om het werk neer te leggen. De bonden organiseren op die dag samen met studenten een landelijke manifestatie in Amsterdam.

De start van de bijeenkomst is om 12.00 uur op het Museumplein. Om 13.00 uur vertrekken de actievoerders in een optocht met aan elkaar geknoopte lakens naar Madame Tussaud waar symbolisch de laatste ziekenhuis-student wordt aangeboden. Om 14.00 wordt de actie beëindigd.

De zorg draait mede op de inzet van duizenden studenten. Zonder studenten geen zorg. Daarom zijn de studenten in de ziekenhuizen het hartstikke beu. Studenten zijn al jaren het "stiefkindje" in de zorg. Geen stagevergoeding, slechte leerlingensalarissen, onvoldoende begeleiding en geen onafhankelijke beoordeling. Dat zijn zomaar wat punten die beter moeten. Ondertussen wordt te vaak teveel verantwoordelijkheid bij studenten gelegd. Dat kan blijkbaar wèl.

Het wordt tijd voor een goede beloning voor studenten in de zorg, een salaris waar zij van rond kunnen komen. Dat is één van de belangrijke eisen bij de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Het is toch te gek dat studenten naast hun opleiding in de zorg een bijbaan moeten nemen om te kunnen leven.

Enkele kerncijfers:
Om aan de bestaande zorgvraag in de verpleging en verzorging te voldoen is er een jaarlijkse instroom van 30.000 schoolverlaters nodig. Totaal zijn er jaarlijks 200.000 schoolverlaters. Hiervan zou 1 op de 6 moeten kiezen voor de zorg. De laatste cijfers van 1999 laten zien dat slechts 1 op de 10 deze keuze ook daadwerkelijk heeft gemaakt. Verwacht wordt dat in 2002 het tekort aan instromers in de verpleging en verzorging in enkele regio`s (Amsterdam en omstreken, delen van Zuid-Holland en Flevoland ) tot boven de 10% zal oplopen.

Meer nieuws? http://www.fnv.nl/nieuws