22 MEI 2001
Vakopleiding Transport en Logistiek organiseert verkiezing Beste Leerbedrijf van het Jaar

Koninklijke Saan B.V. winnaar verkiezing Leerbedrijf van het Jaar 2001

Tijdens het SAVAM Congres op vrijdag 18 mei jl. in het Nationaal Sportcentrum Papendal is Koninklijke Saan B.V. uit Diemen uitgeroepen tot winnaar van de sectorale verkiezing Beste Leerbedrijf van het Jaar 2001. Vakopleiding Transport en Logistiek heeft deze verkiezing in de sector transport en logistiek georganiseerd en benadrukt hiermee het belang van goede leerbedrijven voor het beroepsonderwijs in de sector. Naast Koninklijke Saan B.V. waren Wiersma Verhuizingen B.V. en Voerman International genomineerd voor de verkiezing.

In 1996 is de prijs Beste Leerbedrijf van het Jaar ingesteld door het ministerie van OCenW. De nadruk van deze verkiezing ligt op de voorbeeldfunctie van betrokken bedrijven en ondernemers. Om de nadruk op de leerbedrijven in de sector transport en logistiek te kunnen leggen, heeft de Vakopleiding het initiatief genomen om een eigen verkiezing te organiseren specifiek gericht op de sector transport en logistiek. Veel bedrijven in de sector kampen met een tekort aan personeel. De instroom van jong en vakbekwaam personeel in de sector wordt door de krappe arbeidsmarkt dan ook steeds belangrijker. Vakopleiding Transport en Logistiek probeert door onder andere een grootscheepse wervingscampagne jongeren te prikkelen voor een beroep in de sector. Deze promotie is een eerste stap. De tweede stap is de jongeren zodanig op te leiden dat ze geboeid blijven in het vak en erin verder willen. Leerbedrijven spelen daarbij een grote rol door het aanbieden van goede leerplaatsen en het begeleiden van de leerlingen.

Verhuisbranche
Ieder jaar selecteert de Vakopleiding een branche uit de sector transport en logistiek. Dit jaar is gekozen voor de leerbedrijven in de verhuisbranche. Verhuizers hebben niet alleen een lange opleidingstraditie, maar hebben de afgelopen jaren aantoonbaar het opleiden van leerlingen en eigen medewerkers hoog in het vaandel staan. In totaal hebben dertien bedrijven zich aangemeld voor de verkiezing, die allen zijn beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit een bestuurder van werknemersorganisatie FNV Bondgenoten, een deskundige van Apollo Verhuizingen B.V., Pot Verhuizingen B.V (winnaar van de verkiezing van 1999) en de Vakopleiding. Bij de beoordeling werd het opleidings- en arbeidsklimaat uitvoering bekeken. Uit de twaalf aanmeldingen heeft de jury drie bedrijven genomineerd: Koninklijke Saan B.V. uit Diemen, Wiersma Verhuizingen B.V. uit Leeuwarden en Voerman International uit Leidschendam.

Koninklijke Saan B.V.
Koninklijke Saan B.V. kwam bij de beoordeling zeer goed uit de bus. ´Opmerkelijke mensen maken Saan totaal´ is het motto binnen Saan en dat wordt door de hele onderneming gedragen. Door de veelheid van disciplines is dit alleen mogelijk wanneer de juiste persoon op de juiste plaats is. Dit is dan ook het uitgangspunt binnen het hele bedrijf en is vastgelegd in een uitgebreid en gedegen opleidingsplan. De directie van Saan gelooft onvoorwaardelijk, dat een hoge opleidingsinspanning en een goed opleidingsbeleid bijdragen tot het vergroten van kwaliteit, veiligheid en efficiency van de onderneming. Een leerling wordt bij binnenkomst gelijk gekoppeld aan een vaste praktijkopleider en gaat de interne opleiding in, die op vaste dagen gegeven wordt en voor alle nieuwe medewerkers geldt. Het ´Saangevoel´ slaat op deze wijze snel bij de leerlingen aan.

Winnaar
Als winnaar van deze verkiezing wordt Koninklijke Saan B.V voorgedragen aan de landelijke verkiezing Leerbedrijf van het Jaar, die begin volgend jaar georganiseerd wordt in opdracht van het Ministerie van OCenW. Als cadeau kreeg de winnaar een toepasselijk schilderij aangeboden. Daarnaast blijkt uit ervaring met de landelijke verkiezing dat de gevolgen voor de genomineerde bedrijven en de uiteindelijke winnaar noemenswaardig zijn. Naast aanzienlijke free publicity, straalt het bedrijf nog meer kwaliteit uit naar de branche en ontstaat er nog meer goodwill onder het eigen personeel. Een bedrijf dat opleiden hoog in het vaandel heeft staan, biedt meer toegevoegde waarde aan potentiële opdrachtgevers, werknemers en leerlingen.