Nozema

22-05-01

Oplossingen voor storingen door aardse digitale televisie (DVB-T)

Nozema merkt sinds kort dat de kabelmaatschappijen alles in de strijd gooien om een geduchte nieuwe concurrent buiten de deur te houden. Aardse digitale televisie moet vanaf begin 2002 in een belangrijk deel van Nederland te ontvangen zijn, maar de kabelmaatschappijen proberen de publieke opinie negatief te beïnvloeden. Het argument dat veel mensen last zullen krijgen van storende televisies is onhoudbaar. De kabelmaatschappijen zelf kunnen op eenvoudige wijze voorkomen dat er storingen ontstaan.

Aan de vooravond van het belangrijke debat over de toekomst van de kabel en haar concurrentie - zoals aardse digitale televisie - lijkt het erop dat de kabelmaatschappijen een groot offensief gestart zijn. In De Telegraaf van afgelopen zaterdag stond een tendentieus verhaal over de komst van aardse digitale televisie (ook DVB-T genoemd). De kabelmaatschappijen willen de kamerleden er graag van overtuigen dat de komst van digitale televisie alleen onheil brengt: zij voorzien storende televisies bij vele huishoudens en hoge kosten om deze storingen te verhelpen.

Hoeveel mensen krijgen last van storing?
Een deel van de mensen met een kabelaansluiting en kwalitatief slechte pluggen die dicht bij de DVB-T zender wonen, ondervinden waarschijnlijk hinder. Het getal van 1,8 miljoen huishoudens dat in de media is genoemd, is theoretisch, gebaseerd op rekenmodel. De storing kan variëren van nauwelijks waarneembaar tot goed waarneembaar op één of enkele kabeltelevisiekanalen. Een uitgebreide test die Nozema op stapel heeft staan voor een deel van de Randstad, moet hier meer duidelijkheid over geven. Nozema is al maandenlang gereed om met de test te beginnen, maar ook hier lijken de kabelmaatschappijen de zaak behoorlijk te traineren bij de overheid.

Waardoor ontstaan storingen?
Als de kabeloperator er voor kiest om signalen op de kabel door te geven op etherfrequenties, loopt hij het risico van storing door zenders. Dit geldt zowel bij analoge als bij DVB-T zenders. Ingeval van aardse digitale televisie betekent dit dat 0 tot 5 tv-kanalen van de kabel mogelijk in kwaliteit achteruit gaan: er wordt ruis zichtbaar. De oplossing van dit probleem is dat de kabeloperator de gestoorde tv-kanalen niet gebruikt. Er is dan geen sprake meer van interferentie en hij kan dan altijd een 70-tal televisieprogrammas doorgeven (en in de digitale toekomst zelfs een veelvoud daarvan).

Wie dupeert de consument?
Als de kabelmaatschappijen weigeren mee te werken, duperen zij hun eigen klanten. Voor de consument zit er dan niets anders op dan de aanschaf van kwalitatief betere pluggen. Deze pluggen zijn ongevoelig voor instraling van buitenaf en kosten enkele guldens per stuk. In sommige gevallen dient ook de coaxkabel tussen muur en tv-toestel vervangen te worden. Dit is vorig jaar reeds onderkend door de staatssecretaris van Verkeer in Waterstaat. Zij schreef in november 2000 aan de Tweede Kamer: Het probleem kan technisch nagenoeg volledig worden opgelost door het gebruik van goed aansluitmateriaal. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om de vervanging van antenne-stekkers. Na vervanging van de aansluitmaterialen zullen naar schatting nog ongeveer 1000 tot 2000 huishoudens met storingsproblemen overblijven. Deze problemen worden met maatwerk opgelost.

Wat is de beste oplossing?
Het beste zou zijn als de overheid de kabelmaatschappijen duidelijke spelregels oplegt: frequenties van zenders moeten voorrang krijgen op de kabelfrequenties, hetgeen in de ons omringende landen al het geval is. Bij storingen moet de kabelaar dan zijn frequenties aanpassen. Zulke regels zouden in Nederland op slag alle potentiële storingen voorkomen.

Welke bedreiging vormt aardse digitale televisie? De kabelmaatschappijen zijn waarschijnlijk bang om klanten te verliezen. Digitale televisie heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en is overal te ontvangen, los van de kabel. Bovendien wordt digitale televisie in de markt gezet tegen een concurrerende prijs. Dit geeft de consument de vrijheid om te kiezen van wie hij zijn radio- en televisiesignalen wil ontvangen.

Conclusie.
Nozema neemt afstand van de stemmingmakerij door de kabelmaatschappijen. Aardse digitale televisie kan zonder problemen worden geïntroduceerd als de kabelmaatschappijen hun medewerking verlenen. De overheid doet er daarom goed aan om nieuwe spelregels te introduceren voor het gebruik van kabelfrequenties.