Gemeente Groningen


Betere regeling voor ligplaatsen bedrijfsschepen 22-05-2001

Burgemeester en wethouders willen een betere ligplaatsregeling voor bedrijfs- en beroepsschepen. In Groningen geldt al een ligplaatsregeling, dezelfde als die voor woonschepen. Die regeling is echter niet sluitend. Enkele bedrijfsschepen - afgemeerde schepen in gebruik als werkplaats, kantoor, expositieruimte e.d. - en beroepsschepen - schepen die beroepshalve varen - vallen er nog niet onder. Het gaat om in totaal 15 schepen. De meeste daarvan hadden hun ligplaats al vóórdat de huidige ligplaatsregeling bestond. Om te voorkomen dat andere schepen gebruik gaan maken van deze onbedoelde gedoogsituatie willen B en W de huidige schepen legaliseren en toekomstige bedrijfsschepen binden aan de ontheffingsregeling van de Verordening Openbaar Vaarwater: geen ligplaats tenzij met een ontheffing van het ligplaatsverbod.

Ook het adres voor een dergelijke ontheffing wordt veranderd. Bedrijfsschepen die in de stad willen liggen kunnen een ontheffing aanvragen bij het gemeentelijk Bedrijvenloket, dat immers nu de centrale gemeentelijke toegang is voor alle ondernemers. De sectie Havenwezen van Openbare Werken richt zich dan nog uitsluitend op het nautisch toezicht en beheer in de stad.

B en W hebben besloten dit voornemen eerst vier weken ter visie te leggen en om reacties van belanghebbenden te vragen. Daarna besluit het college over deze aanpassing van de ligplaatsregeling.