KNMI

Het weer nader verklaard

Zonnig

Het aantal uren zon neemt in de loop van het jaar niet alleen toe door de grotere daglengte, maar ook door een verandering van weertype. Het grauwe en grijze weer dat karakteristiek is voor de eerste helft van de winter en waarbij de zon dagen achtereen verstek laat gaan komt na januari al minder vaak voor. Januari telt normaal (gemiddeld over het tijdvak 1961-1990) nog 14 zonloze dagen, maart heeft 7 zonloze dagen, mei telt er 3 en in augustus is de zon gemiddeld maar op 1 dag niet te zien.

Mei is normaal (gemiddeld over het tijdvak 1961-1990) de zonnigste maand met gemiddeld over het hele land ruim 200 uur zon. De maanden juni en juli doen daar met elk 190 zonuren nauwelijks voor onder. In uitzonderlijke periodes in voorjaar of zomer kan de zon wel 300 tot 340 uur in een maand schijnen. Kenmerkend voor het voorjaar zijn periodes waarin de zon dagen achtereen, soms langer dan een week, zeer intensief schijnt. Zo is langs onze kust eind april 1984 in tien dagen 119 uur zon geregistreerd, ongeveer het maximaal haalbare aantal zonuren voor die tijd van het jaar.

Gemiddeld over het hele land neemt het aantal zonuren in het voorjaar toe van 33 uur in de eerste tien dagen van maart tot 73 uur in de laatste tien dagen van mei. Normaal is eind mei, begin juni de zonnigste periode van het jaar. Vooral daarna ontstaan er door de grotere warmte voornamelijk landinwaarts gemakkelijk stapelwolken, waardoor het hartje zomer in het algemeen iets minder zonnig is dan aan het eind van het voorjaar.

Aan zee zijn het voorjaar en de zomer zonniger dan het binnenland. Dat is het gevolg van temperatuurverschillen tussen het kustgebied en het binnenland. Langs de Hollandse kust en in het Waddengebied schijnt de zon in de drie voorjaarsmaanden tezamen gemiddeld zo'n 75 uur langer dan in oostelijk Nederland, terwijl dat verschil in de drie zomermaanden gemiddeld ongeveer 100 uur bedraagt. Onder bepaalde omstandigheden kan de zon aan de kust alleen al in één enkele maand 100 uur langer te zien zijn dan in het binnenland.

Zomer in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 22 mei 2001

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI