Gemeente Albrandswaard


Natuurontwikkeling in het parkgebied Valckesteyn-west

Rhoon, 22 mei 2001

Afwisselend beeld door terugkeer oorspronkelijke vegetatie

De gemeente Albrandswaard laat in het park Valckesteyn-west een hectare van het gebied ontwikkelen als inheemse bloemenweide. Het project, dat samen met Binder Groenprojecten en Heem Natuurontwikkeling wordt uitgevoerd, start deze zomer.

De oorspronkelijke (inheemse) vegetatie wordt weer teruggebracht in het gebied. Vergeleken met de gangbare, strak onderhouden groenstroken, levert deze natuurontwikkeling een kleurrijker beeld op met een grote variatie aan plantensoorten.

Er zal uitsluitend met echt inheemse zaden en planten gewerkt worden. Dit is niet alleen vrij uniek, maar vormt tevens de basis voor het welslagen voor dit natuurontwikkelingsproject, aangezien de plantensoorten hier thuishoren en zich dus goed handhaven hier. Gekozen is voor een zogenaamd duurzaam mengsel van zaden. Waar normaal gesproken na twee jaar opnieuw moet worden ingezaaid, gaat dit mengsel langer mee. Na ongeveer drie jaar zal het park het gewenste eindbeeld tonen.

De gemeente Albrandswaard, die groen hoog in het vaandel heeft staan, wil de bestaande ecologische structuren uitbreiden. De ontwikkeling van deze inheemse bloemenweide past prima in dit streven. Gezien de beschikbare ruimte en kwaliteiten van het gebied vormt het park direct ten noorden van de woonwijk Valckesteyn een goede locatie voor natuurontwikkeling.