Natuurontwikkeling heeft succes
Natuurgebieden Noord-Hollands Landschap vol met bijzondere vogels

Het Kerkemeertje in de Eilandspolder, de Kerkepolder bij Wognum en het Balgzandpoldertje bij de Waddenzee: drie bijzondere gebieden in Noord-Holland. Behalve groene oases in het landschap zijn het vooral oases voor vogels, die hier in alle rust voedsel kunnen verzamelen, rusten en broeden. Visdieven, kieviten, kluten, grutto's en tureluurs horen tot de vaste bezoekers, maar ook de zeldzame temmincksstrandloper en een paartje steltkluten zijn reeds gesignaleerd. Het Noord-Hollands Landschap is blij om te merken dat nieuw ingerichte gebieden zoals het Balgzandpoldertje vrijwel meteen succes oogsten.

Balgzandpoldertje
Het Balgzandpoldertje, zeven ha groot, bevindt zich pal naast het grote natuurgebied het Balgzand en tussen de bedrijvigheid van de Oostoever, een industrieterrein bij Den Helder. Dit binnendijkse land blijkt uitstekend geschikt als hoogwatervluchtplaats voor vogels die bij hoogwater niet meer terecht kunnen op de onder water gelopen schorren aan de buitendijkse kant. In januari 2001 werd daartoe een plas afgegraven die nu wordt omzoomd door wat slikkige randjes en rietkragen. De werkzaamheden oogsten succes, want het poldertje wordt ook al in de lente en zomer druk bezocht. Zelfs de kleine, zeldzame temmincksstrandloper werd gesignaleerd. Het afgravingsproject is een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen meerdere partijen en efficiënte kostenbestrijding. De gemeente Den Helder, het aannemingsbedrijf De Vries en Van de Wiel en Het Noord-Hollands Landschap spanden zich gezamenlijk in voor dit project en bestreden de kosten door het afgegraven zand voor commerciële doeleinden te verkopen.

Oud boerenland in West-Friesland
Malse weilanden bezaaid met boterbloemen, paardenbloemen, zuring en pinksterbloemen waartussen ook nog de koeien grazen. Waar vind je die nog? Gelukkig liggen ze nog in het hart van West-Friesland in de Kerkepolder bij Wognum. Het Noord-Hollands Landschap verpacht het venige grasland in de Leekerlanden aan een boer die het maaien uitstelt tot half juni en bovendien de laagste stukken land minder intensief beweidt. Zodoende kunnen fietsers en wandelaars vanaf de kleine Zomerdijk een aardige hoeveelheid en een bonte afwisseling aan weidevogels gadeslaan. De grutto loopt nerveus heen en weer om zijn nest goed in de gaten te houden en het eerste paartje tureluurs heeft jongen. Maar ook de kievit (tien paar) voelt zich hier goed thuis. Visdieven en kemphanen strijken hier neer op hun doortrek. Verder zijn er volop meerkoeten, wilde eenden en scholeksters. Het is er een leven van belang. Verrekijker mee en spieden maar.

Kerkemeertje
Het Kerkemeertje in de Westelijke Eilandspolder, 3 ha groot, werd een aantal jaren geleden aangelegd. Voorheen was het weiland intensief in gebruik, vandaag de dag is het nattige moerasgrond. Nu de MKZ-crisis ten einde is, is het gebied weer vrij toegankelijk voor bezoekers die ook vanuit een observatiehut vogels kunnen gadeslaan. Of die betrekkelijke rust verantwoordelijk is voor het neerstrijken van een paartje steltkluten, een vogel die eigenlijk in zuidelijker landen thuishoort, is niet bekend. Wel is het bijzonder. Het landje ligt tussen West-Graftdijk en Graft. Via de Groeneweg komt men op een verharde zijweg die overgaat in een onverhard pad dat leidt naar het Kerkemeertje.

Stuk voor stuk de moeite waard om zomaar een keer langs te gaan, met of zonder verrekijker op zak. Let wel, bezoekers kunnen alleen het Kerkemeertje in voor een rondwandeling. De twee andere gebieden kunnen niet worden betreden, maar het land en de vogels zijn goed te overzien vanaf de weg.



Voor inlichtingen over bijgaand persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, voorlichter Het Noord-Hollands Landschap, 0251-362 747, mobiel 06-53129644 of Edwin Bommezij, projectmedewerker regio Noord, 0224-561597, mobiel 06-53502175.

Castricum, mei 2001.