Vlaamse Volksunie

VU in de bres voor internationale gebarentaal (22/05/01)

Naar aanleiding van de betoging in gebarentaal (dinsdag 15 mei 2001), door doven en doventolken, kwamen de problemen voor de doven en slechthorenden (in dit geval op vlak van onderwijs) op een indrukwekkende manier in de belangstelling.

Reeds begin april ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones Vlaams minister Mieke Vogels omtrent haar beleidsvisie en initiatieven inzake de problematiek rond de doven en slechthorenden, en rond de ontwikkeling van een internationale gebarentaal.

Zo wees Jan Loones de minister op hét probleem, waarmee doven en slechthorenden dagelijks geconfronteerd worden: communicatie.

De ontwikkeling van een echte internationale gebarentaal zou niet enkel de communicatie met en onder de slechthorenden bevorderen, aldus volksvertegenwoordiger Loones, maar bovendien uitkomst bieden voor een internationale communicatie, wereldwijd, onder de normaalhorenden.

In haar antwoord wees de minister op het complexe van de hele zaak. Zo is er de verscheidenheid tussen doof zijn (doof geboren tegenover doof geworden), het onderscheid tussen enerzijds Nederlands (of een andere taal), ondersteund door gebaren en anderzijds de gebarentaal als volwaardige taal, de vele dialectvormen in de gebarentaal, Verder zouden, aldus de minister, lang niet alle doven voorstander zijn van gebarentaal, en verkiezen sommigen een alternatieve manier om te communiceren (liplezen, een medische ingreep).

Gevraagd naar Vlaamse initiatieven, verwees de minister naar het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap (VFSIPH). Dit Fonds streeft volgens de minister niet enkel naar communicatie onder de slechthorenden onderling, maar ook naar betere communicatie tussen doven en/of slechthorenden enerzijds en horenden anderzijds.
Een voorbeeld daarvan is het z.g.n. doventolkenbesluit, waarbij doventolken worden ingezet in de arbeids- en leefsituatie van de auditief gehandicapten.

De minister stelde dat er nog geen uitgetekende beleidslijn bestaat i.v.m. de ontwikkeling van een internationale gebarentaal. Oorzaak daarvan is het gebrek aan voldoende informatie over de reële behoeften terzake van de dovengemeenschap.

Op de vraag van volksvertegenwoordiger Jan Loones over de rol die hier voor Vlaanderen is weggelegd, verwees de minister naar een grootschalig studieopzet, in het kader van het Programma beleidsgericht Onderzoek, dat eind 1998 werd ingediend bij de diensten van de Minister-President en uiteindelijk goedgekeurd.

Het gaat hier om een onderzoek inzake doorlichting, sensibilisering en standaardisering van de Vlaams-Belgische Gebarentaal.

Eenmaal de resultaten van dit onderzoek gekend zijn, aldus de minister, zou de verzamelde kennis ter beschikking moeten gesteld worden van het debat op Europees en mondiaal vlak over het nut van een internationale gebarentaal.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones kijkt uit naar de resultaten van dit onderzoek en blijft de evolutie volgen.

De vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones en het antwoord van de bevoegde minister zijn op verzoek te bekomen.

Auteur:
VU-fractie Vlaams parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be