Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Verbod op 'handheld' bellen in auto
Minister Netelenbos heeft besloten tot het instellen van een verbod op handmatig bellen in de auto. Waarschijnlijk zal de wetswijziging hiertoe eind dit jaar in werking treden.
Het CBR vindt het besluit van de minister een uitstekende bijdrage aan het terugdringen van de ongevallen en gevaarlijke verkeerssituaties als gevolg van handmatig telefoneren. De technische voorzieningen zijn inmiddels zo betaalbaar en goed, dat handmatig bellen eigenlijk volstrekt overbodig is. Na de wetswijziging kan een kandidaat tijdens het theorie-examen een vraag over het gebruik van mobiele telefoons verwachten.

Handsfree telefoneren in auto gevaarlijk
Ook handsfree telefoneren in de auto is gevaarlijk. Een onderzoek met een rijsimulator aan de Universiteit van Leeds wees vorig voorjaar uit, dat een 'handsfree' beller zich de eerste twee minuten van een gesprek nauwelijks bewust is van wat zich buiten de auto afspeelt. Naarmate het gesprek meer concentratie vereist, worden de reacties op onverwachte situaties trager.
Het CBR is er voorstander van dat, naast het toekomstige verbod op handmatig telefoneren in de auto, het handenvrij telefoneren in de auto beperkt blijft. Het CBR zal het ministerie voorstellen, die richtlijn te betrekken bij de voorlichtingscampagne rond de invoering van het verbod.
naar de berichten

Boetes voor handheld bellen
Handige tip voor de vakantie: in een aantal Europese landen is het al verboden om te rijden met een mobiele telefoon in de hand. Bij overtreding kan dat een fikse boete opleveren. Hieronder een overzicht van de boetes op het 'handheld bellen' in enkele Europese landen. Land Boete
België 55,- tot 550,-
Duitsland 67,-
Frankrijk 77,-
Zwitserland 144,-
Oostenrijk 50,-
In Oostenrijk moet je de boete meteen betalen. Zoniet, dan word je aangehouden en volgt een boete van 160 gulden of vierentwintig uur arrest. En heb je een gevaarlijke situatie veroorzaakte toen je belde, dan kan de boete oplopen tot 1600 gulden.