Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Voorreflector fiets verplichten?
Volgens 3VO moet een witte reflector voorop de fiets verplicht worden. De verkeersveiligheidsorganisatie verwacht dat het aantal fietsende verkeersslachtoffers daardoor met 420 per jaar daalt. Een voorreflector is nu niet verplicht. Naast verlichting moet je alleen reflectoren achterop de fiets, in de trappers en op de banden hebben. Volgens 3VO is dat niet genoeg, alleen al omdat bijna de helft van de fietsers geen verlichting heeft. Ook batterijverlichting voor- en achterop de fiets voldoet niet aan de wettelijke eisen. Vandaar de roep van 3VO om een witte reflector voorop.
Het CBR is geen voorstander van dit idee. Wij voorzien dat veel fietsers uiteindelijk alleen een voorreflector zullen hebben en geen verlichting. Met reflecterend materiaal op trappers, spatborden en spaken ging het hetzelfde.
Bij fietsers is sinds het verplichte gebruik van reflectoren een gevoel van schijnveiligheid ontstaan. De verkeersveiligheid gaat op de helling als een voorreflector genoeg is - en niet een goed werkend voor- en achterlicht. Onveiligheid wordt dan een normaal verschijnsel in het verkeer.
Intensieve politiecontroles van de fietsverlichting werken beter, aldus het CBR.