Afrekening auteursrecht zal automatisch gaan

AMSTERDAM - In de toekomst zal gebruik van en betaling voor freelance-materiaal automatisch verlopen. Dat is het gevolg van de opkomst van content management systemen waarvan zogenaamde digital rights management een ingebouwde functie zal zijn. Dat zei drs Peter-Paul Tonen, Practice Manager van Cap Gemini Ernst & Young op de eerste studiedag over Simpeler websitebeheer voor journalisten.

Volgens Tonen is de kans groot dat daarmee het huidige geharrewar over auteursrecht vrijwel geheel bezworen wordt, inclusief problemen rond syndication. De betrokken partijen moeten het dan wel eens zijn over tarieven, maar daarna kan betaling per gebruik en vrijwel onmiddellijk worden verrekend. Tonen voorziet ook dat bij de derde vernieuwingsgolf wat websites betreft, ruim eenderde van de bestede bedragen naar de exploitanten van de inhoud zullen vloeien, tegen nu vrijwel niets, en dat daarmee een einde komt aan het gratis beschikbaar stellen van inhoud, of het nu om vermaak of nuttige, zakelijke informatie gaat.

Volgens Tonen is er geen twijfel aan, dat content management systemen binnen zeer afzienbare tijd door vrijwel iedere zakelijke website gebruikt zullen worden, gebaseerd op de universele taal XML. Die mening werd door de andere inleiders en dagvoorzitter Arthur Graaff gedeeld. Tonen kondigde overigens alweer de volgende afkorting aan, als opvolger van content management en vers uit de VS: digital asset management, het geïntegreerde beheer van zowel digitale tekst, beeld, muziek als video.

De studiedag werd volgens organisator FP Media bezocht door zo'n 35 journalisten, die kennis konden maken met diverse content management systemen en hun functies. Het avondprogramma van de NVJ over de gevolgen van de opkomst van content management trok bijna 20 mensen trok, waar de organiserenede sectie Internet tevreden mee zei te zijn. FP Media gaat nog enkele bijeekomsten op dit gebied organiseren.

22-5-2001


NADERE INLICHTINGEN:
FP media VOF, Amsterdam
020 69 44 727