Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in juni

Psychotherapie in het gedrang

Acht jaar geleden sprak de toenmalige Ziekenfondsraad twijfel uit over de kosteneffectiviteit van `langdurige' psychotherapie. Eind februari bracht de Gezondheidsraad (www.gr.nl) daar een advies over uit aan de minister van vws. De raad pleitte voor terughoudendheid bij het voorschrijven van psychotherapie van meer dan twintig sessies, voor het ontwikkelen van een `monitoring-systeem', voor het verder ontwikkelen van landelijke richtlijnen en voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de doelmatigheid van langdurige psychotherapie - in het bijzonder bij chronische recidiverende depressies en bij persoonlijkheidsstoornissen. Tot nu toe is vooral onderzoek gedaan naar psychotherapie van minder dan twintig sessies. De secretaris en de voorzitter van de commissie die het advies van de Gezondheidsraad voorbereidde, P.A. Bolhuis en R.W. Trijsburg, vatten het samen, en bespreken de empirische studies waarop is gebaseerd. In de brievenrubriek begint alvast de discussie over dit advies.

Therapie via internet
Freud bedacht dat zijn patiënten hem maar niet moesten zien; dat ze moesten verschijnen, stond voor hem echter vast. Ook latere psychotherapeuten waagden zich niet aan een `talking cure' per telefoon. Nu digitale communicatietechnologie de toon aangeeft, is behandeling op afstand echter haast onvermijdelijk. De Amsterdamse klinisch psychologen Alfred Lange, Jean-Pierre van de Ven, Bart Schrieken en Paul Emmelkamp beschrijven de door hen ontwikkelde psychologische (zelf)-behandeling via internet. `Interapy' blijkt niet alleen een voordelen te bieden voor psycho-educatie, screening en effectmeting, maar ook voor de eigenlijke behandeling - althans van psychotrauma. Is dit de oplossing voor wachtlijsten en files?

adhd, medicatie en verslaving

adhd (aandachtstekort/hyperactiviteit) is een aandoening die niet altijd vanzelf overgaat: ook sommige volwassenen blijken eraan te lijden. Onder hen komt verhoudingsgewijs veel verslaving voor - en betrekkelijk veel verslaafden vertonen tekenen van adhd. In de verslavingszorg wordt daarom (op bescheiden schaal) geëxperimenteerd met het voorschrijven van Ritlain, het beproefde farmacon voor adhd. Daarmee zouden ze zich beter kunnen concentreren op hun behandeling, en een betere prognose hebben. Andere behandelaars echter deinzen terug voor het voorschrijven van psychostimulantia aan verslaafden. Geurt van de Glind, Anne Eland & Mark Janssen doen verslag van een uitgebreid litaratuuronderzoek: het voorschijven van Ritalin aan verslaafden is nauwelijks onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Zelfdodingspil
Het euthanasiedebat gaat een nieuwe fase in: is ook `uitzichtloos lijden' aan de oude dag reden voor stervenshulp? Zo ja: wie moet die hulp dan verstrekken? Blijft hulp bij levensbeëindiging een zaak voor de arts? Psychiater Frank van Ree geeft zijn mening, in de brievenrubriek.



____

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 3736 (fax: 030-638 3999) klantenservice@bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.



index Homepage