Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Onderzoek onder ouders en leraren op internet

22 mei 2001

Persbericht nummer 067

Onderzoek onder ouders en leraren op internet

Bureau Intomart heeft een aantal enquêtes onder leraren en ouders gehouden in opdracht van het Ministerie van OCenW. In totaal ondervroeg Intomart 500 leraren, 500 ouders en 250 .gemiddelde Nederlanders. over het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De uitkomsten voor elk van deze steekproeven zijn representatief voor de hele groep.
De belangrijkste bevindingen van de enquêtes staan op www.onderwijsdebat.nl, de discussiesite van het ministerie over actuele onderwijs-onderwerpen. Een samenvatting van de onderzoeken is te vinden op dezelfde site en op www.minocw.nl.

Financiële prioriteit
Ouders en leraren mochten van een lijst met mogelijke doelen aangeven aan welke ze extra geld voor onderwijs het liefste willen besteden. Bovenaan eindigde .kleinere groepen/klassen.. Volgens 38 procent van de ouders is dit het belangrijkste doel om extra geld aan te besteden. Op de tweede plaats eindigde met 25 procent .meer hulp en begeleiding voor kinderen die moeilijk mee kunnen komen..

Bij de leraren scoorden ook .kleinere groepen/klassen. het hoogst. Van de leraren basisonderwijs vond 56 procent dit het belangrijkste doel, en van de leraren voortgezet onderwijs 40 procent. Op de tweede plaats stond in het voortgezet onderwijs .minder lesuren per leraar. (26 procent). 10 procent van de leraren vindt algemene salarisverhoging het belangrijkste doel.
De leraren werd ook gevraagd in welke mate een aantal mogelijke maatregelen het beroep aantrekkelijker zouden maken. Bovenaan eindigde .meer tijd per leerling..

Noot voor de redactie: