CDA

Europese christen-democraten ondernemen actie tegen vertragers uitbreiding EU

De Europese christen-democraten (EVP) ondernemen actie tegen de Spaanse plannen om de EU-uitbreiding te vertragen. Daartoe heeft de EVP een interne werkgroep opgericht, die vooral de Spaanse premier Aznar moet bewerken. Spanje en andere Zuid-Europese lidstaten lijken de grootste vertragers van de EU-uitbreiding te worden. Zij willen een pas op de plaats maken met de uitbreidingsplannen, om zolang mogelijk zelf van Europese steunfondsen te blijven profiteren.

Als Oost-Europese landen toetreden tot de EU blijft er minder geld uit de zogeheten structuurfondsen over voor Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland. Ook de komende Italiaanse regering wil dat Zuid-Italië zolang mogelijk van regionale steun kan blijven profiteren.

EVP-fractievoorzitter in het Europees Parlement Pöttering zegt dat "de historische kans van de uitbreiding'' niet gemist mag worden. Hij wil het tijdschema van toetreding van Oost-Europese lidstaten tegen 2004 aanhouden.

"Wij zullen ook geen nieuwe obstakels accepteren'', aldus Pöttering op dinsdag 22 mei jl., in Brussel. Met zijn uitspraken lijkt de Duitse christen-democraat vooral druk uit te oefenen op de Spaanse Partido Popular van premier Aznar, die de akkoorden over de EU-financiering tot en met 2006 eigenlijk niet wil openbreken. Daardoor zouden de zuidelijke lidstaten tot en met 2006 van extra steun verzekerd zijn.

Om Aznar op andere gedachten te brengen, heeft de EVP een werkgroep van vier personen opgericht, waartoe ook de PP-fractievoorzitter in het Spaanse parlement De Grandes Pascual behoort. Hij geldt als een Spaans politicus met behoorlijke invloed op Aznar. Voorzitter van de EVP-commissie is de Britse conservatief Ellis, die in het Europees Parlement bekend staat als begrotingsexpert en is aangesloten bij de christen-democratische fractie. De commissie moet later dit jaar met voorstellen komen. Ook hebben zij al overleg gevoerd met Europees commissaris Barnier, die verantwoordelijk is voor de grote subsidiepot met regiofondsen.