KNMVDIERGENEESKUNDE

Eigenaar weggelopen huisdier in enkele seconden opgespoord

Van een weggelopen huisdier kan nu in enkele seconden de eigenaar worden opgespoord, dankzij een nieuw Europees registratiesysteem via het internet. Het systeem werkt in een groot deel van Europa. Van deze service kunnen eigenaren die hun dieren hebben laten inschrijven bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG), kosteloos profiteren.

Dankzij het unieke registratiesysteem van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG), kan sinds kort met behulp van internet, door iedereen de eigenaar van een gevonden huisdier opgespoord worden. Van het dier dat voorzien is van een transponder (een onderhuids geplaatste chip), worden de gegevens levenslang opgeslagen bij de NDG. Als een dier wordt gevonden door de dierenambulance of bij het asiel, kan via de internetsite van de asielen direct doorgeklikt worden naar de NDG , maar ook kan men zelf de internetsite van de NDG opzoeken www.databankgezelschapsdieren.nl
Door het intypen van het transpondernummer worden de eigenaargegevens van het bewuste dier direct zichtbaar.
De gegevens zijn ook Europees beschikbaar via de internetsite van European Pet Network ( EPN) www.europetnet.com . Hier kan direct gekeken worden in welke databank in europa het dier geregistreerd is en op die manier bij de gegevens van de NDG gekomen worden.

De Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, de grootste databank van elektronisch geïdentificeerde huisdieren, is opgericht door een samenwerking van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de Raad van beheer op Kynologisch gebied en de Stichting Registratie Gezelschapsdieren Nederland. Door aanmelding na implanteren van een microchip onder de huid, door de dierenarts of nestcontroleur van de Raad, worden de gegevens levenslang opgeslagen in de NDG in Amsterdam. De gegevens kunnen telefonisch opgevraagd worden onder telefoonnummer 0900-4040456. Sinds kort is daar de elektronische zoekmogelijkheid zowel in Nederland als Europa bijgekomen.