Gemeente Hoogeveen

Nieuws



22 mei 2001

Geanimeerd cultuurdebat in Het Podium

Vijftig mensen voerden maandagavond een levendige discussie over de nieuwe cultuurnota van de gemeente Hoogeveen. Met de nota 'Cultuuromslag' wil de gemeente een nieuwe richting vastleggen voor het kunst- en cultuurbeleid in de komende jaren. Halverwege vorig jaar sprak de gemeente al met mensen uit het culturele veld, nu waren de 'gewone' Hoogeveners aan de beurt.

De raadscommissie voor cultuur heeft voor dit onderwerp gekozen voor een bijzondere, nieuwe vorm van inspraak. Ieder commissielid had vijf mensen uitgenodigd voor de bijeenkomst in Het Podium. Vrijwel alle genodigden verschenen ook. Het leidde tot een bont gezelschap uit Hoogeveen én uit de dorpen, met meer dan de helft vrouwen en ook enkele jongeren die zich nadrukkelijk roerden in de discussie.

Omslag in cultuurbeleid

De conceptnota 'Cultuuromslag' markeert een omslag in het Hoogeveense cultuurbeleid. Tot nu toe lag de nadruk op het verzorgen van de culturele 'hardware' met grote en
belangrijke voorzieningen zoals De Tamboer, de musea en de bibliotheek. In het nieuwe beleid wil de gemeente zich meer richten op verbreding van het cultuurbereik.

Die verbreding vereist een divers aanbod, waarin ook ruimte is voor vernieuwing. Meer mensen zullen hiervan moeten gaan profiteren en jongeren zullen al vroeg in aanraking moeten komen met cultuur. Samenwerking tussen de culturele instellingen, maar ook met het onderwijs, sociaal-cultureel werk en verenigingen is daarvoor noodzakelijk.

Steun voor de grote lijnen

De aanwezigen in Het Podium ondersteunden de grote lijnen van de nota. Velen vroegen aandacht voor het aanbod voor jongeren en de culturele educatie in het onderwijs. Er was ook vraag naar meer cultuur in de dorpen. Het pleidooi voor samenwerking tussen de culturele instellingen en een betere voorlichting over het aanbod kreeg eveneens veel steun. Er kwam bovendien een aantal concrete suggesties op tafel die de gemeentelijke vertegenwoordigers zullen doorgeven aan de instellingen of zullen trachten te verwerken in vervolgnotities op deelterreinen.

De algemene indruk over dit experiment met het betrekken van burgers bij de
beleidsvorming was zeer positief zowel bij de aanwezige politici als het publiek. Het is nu aan de politiek om te laten zien dat de inspraak ook resultaat heeft.

© Copyright Gemeente Hoogeveen