Gemeente Hoogeveen

Nieuws



22 mei 2001

Hoogeveen sluit 2000 af met overschot van 5 miljoen

Voor 2000 noteert de gemeente Hoogeveen een exploitatie-overschot van f. 5,1 miljoen. Dit blijkt uit het financieel jaarverslag. Het overschot wil het college van
burgemeester en wethouders eerst toevoegen aan de algemene reserve. De Hoogeveense gemeenteraad kan dit najaar besluiten over een bestemming van dit en mogelijk een groter bedrag uit de algemene reserve. De laatste prognose voor 2001 wijst op een sluitende begroting.

De gemeente boekte over 1999 ook al een overschot op de gemeentelijke exploitatie, van f. 7,5 miljoen. Het positieve resultaat over 2000 komt voor een belangrijk deel door het gemeentefonds. De uitkering hieruit viel f. 5,3 miljoen hoger uit dan geraamd.

Het gemeentefonds is geld dat het Rijk aan gemeenten beschikbaar stelt. Als het Rijk financieel goed draait, dan profiteren de gemeenten mee. Gaat het minder, dan keert het gemeentefonds minder uit. Aan de lasten-kant zijn de gemeentelijke uitgaven iets hoger uitgevallen dan begroot.

De algemene reserve staat nu op ruim f. 28 miljoen. Het college wil vasthouden aan een ondergrens van f. 15 miljoen, als buffer voor eventuele financiële tegenvallers. Besteding van het bedrag daarboven is bespreekbaar bij de meerjarenbegroting dit najaar.

In het tweede financiële tussenbericht voor het lopende boekjaar 2001, is de prognose van de gemeente dat de exploitatie weer in evenwicht is. Bij het eerste tussenbericht over 2001 was nog sprake van een geraamd tekort van f. 9 ton. De sluitende
exploitatie is te verklaren door onder andere de inkomsten die de gemeente haalde uit het betaald parkeren. Over 2000 en in de eerste vier maanden van 2001 vielen deze hoger uit dan geraamd, mede door de invoering van betaald parkeren op de Markt en het Beukemaplein en de uitbreiding van vergunningparkeren in en rond het centrum.

Overigens ziet de gemeente zich
geconfronteerd met een structurele stijging van de bouwkosten. Hierdoor moet de ruimte op de begroting voor kapitaallasten van investeringen jaarlijks met f. 50.000 omhoog. De gemeente wil vanaf dit jaar onder andere flink investeren in huisvesting van scholen en een gymhal in West.

Het financiële jaarverslag 2000 en het Tussenbericht 2001-2 staan op de agenda van de commissie Financiën van 28 mei en de raadsvergadering van 28 juni.

© Copyright Gemeente Hoogeveen