Sociale zekerheid moet op de schop

Het stelsel van sociale zekerheid is de aansluiting met werknemers en uitkeringsgerechtigden kwijt.

Na honderd jaar opbouw, afbraak en reparatie is het stelsel een onoverzichtelijke lappendeken. Mensen weten niet wanneer ze er een beroep op kunnen doen. En wie er beroep op doet weet niet waar hij aan toe is.

Het kabinet moet zo snel mogelijk een adviesaanvraag bij de SER indienen, zodat organisaties van werknemers en werkgevers zich kunnen buigen over de modernisering.

Dat stelt de FNV vandaag bij de presentatie van het discussiestuk Bewegen in Zekerheid.

De FNV wil de sociale zekerheid op belangrijke punten herzien en vereenvoudigen. De FNV wil hier met de sociale partners een unaniem SER-advies over uitbrengen.

Bewegen in Zekerheid leunt grotendeels op de uitkomsten van discussieavonden met FNV-leden. Die werden onder het motto `Zelf-Verzekerd in de 21ste eeuw` het afgelopen voorjaar op diverse plaatsen in het land gehouden.

Sleutelbegrip in de FNV-voorstellen is economische zelfbeschikking voor het individu. Het stelsel van sociale zekerheid moet mensen niet langer bevoogden, maar hen het heft in eigen handen laten nemen: mensen moet zich binnen de sociale zekerheid vrij kunnen bewegen.

De FNV wil daartoe een basisuitkering invoeren. Mensen moeten dan wel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Met de invoering van een basisuitkering kan, op de toeslagen na, de bijstand volledig vervallen. De belastingdienst betaalt de basisuitkering - de helft van een verhoogd sociaal minimum - uit.

De nieuwe basisuitkering moet ook een inkomensgarantie bieden aan werknemers die nu vaak tussen de wal en het schip vallen.

Het huidige stelsel heeft aan de moderne arbeidsmarkt nauwelijks een boodschap, zegt federatiebestuurster Agnes Jongerius. Mensen met flexibele contracten of zelfstandigen zonder personeel (zzp`ers) hebben nauwelijks een vangnet of verliezen bij verandering van baan opgebouwde rechten.

Voor flexwerkers wil de FNV een `opbouw-WW`. Per gewerkte week kunnen zij dan voor de duur van eenzelfde periode WW-rechten opbouwen. Nu vallen flexwerkers wegens de strenge eisen aan het arbeidsverleden snel terug op het niveau van de bijstand.

Voor zzp`ers moeten de rechten eveneens opgeplust worden.

De meest wezenlijke kenmerken van de WAO zijn volgens de FNV-nota het behouden waard. Jongerius: De WAO moet een verzekering blijven die zieke werknemers beschermt tegen inkomensverlies. Daarbij moeten leeftijd en arbeidsverleden geen rol spelen. Arbeidsongeschiktheid is niet iets waar je naar toe werkt. Het is geen pensioen.

De oorzaak van arbeidsongeschiktheid mag geen invloed hebben op de rechten.

Bovendien wil de FNV geen puur medische benadering. Het gaat erom wat iemand met z`n beperkingen nog kan verdienen. Mensen die geen reële kans hebben om aangepast werk te vinden, krijgen een hogere uitkering: 80% van het laatstverdiende loon.

Werkgevers moeten voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn het loon blijven doorbetalen. Ook na het eerste ziektejaar. De gedeeltelijke WAO-uitkering van nu wordt dan omgezet in een reïntegratie-uitkering.

In aanvulling op een eigen budget voor reïntegratie krijgen arbeidsgehandicapten een zogeheten no risk-polis mee. Deze schriftelijke garantie is de weerslag van allerlei premiekortingen en subsidies voor werkgevers. De FNV hoopt dat werkgevers daarmee koudwatervrees bij het aannemen van een (ex-)arbeidsgehandicapte overwinnen.

De vakcentrale FNV vindt, dat in de onlangs aangenomen wet de combinatie van arbeid en zorg onvoldoende is geregeld. Zowel de reikwijdte als de financiering is te beperkt.

Kraamverlof, zorgverlof, calamiteitenverlof en ouderschapsverlof horen in een volksverzekering voor verlof met een collectieve financiering. In CAO`s kunnen aanvullende afspraken worden gemaakt. In ieder geval bedraagt de uitkering 70% van het laatste loon.

De Federatieraad van de FNV stelt Bewegen in Zekerheid op 9 juli definitief vast. Tot die tijd draagt de nota de status van discussiestuk.

22 mei 2001

Bijlagen:

samenvatting van de nota: samenvatting.rtf

de complete nota: nota.rtf
Bijgevoegd:
nota.rtf
Samenvatting.rtf