Provincie Utrecht

Persbericht
990482400

Provincie Utrecht zet in op 50 Megawatt windenergie

Gedeputeerde staten stemmen in met de Bestuursovereenkomst Landelijke Overeenkomst Windenergie (BLOW) die het Rijk wil sluiten met alle provincies. De ministers van VROM en van Economische Zaken zetten in de overeenkomst in op een totaal vermogen van 1500 Megawatt aan windenergie in 2010. In de provincie Utrecht moet voor minstens 50 Megawatt aan windmolens worden opgesteld.

Door de ondertekening van overeenkomst legt de provincie vast dat ze zich actief in gaat zetten om samen met gemeenten en marktpartijen 50 Megawatt aan windmolens te realiseren in 2010. Daarvoor moet de provincie een plan van aanpak maken en ze zal er ook in het (nieuwe) streekplan rekening mee moeten houden.

Vorig jaar al hebben gedeputeerde staten in de ontwerpnota Energie aangegeven dat ze meer ruimte willen creren voor windenergie en de aanleg van windturbines willen stimuleren. Omdat het huidige streekplan daarvoor onvoldoende ruimte biedt en het nieuwe streekplan niet voor 2003 van kracht zal worden hebben GS onlangs al tijdelijke beleidsregels voor windenergie vastgesteld. Daarmee hebben ze de mogelijkheden voor plaatsing van windmolens verruimd.

Als ook provinciale staten instemmen met de bestuursovereenkomst kan de BLOW nog voor de zomervakantie worden ondertekend. Namens de provincies zal het Inter Provincaal Overleg de bestuursovereenkomst ondertekenen.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of per e-mail:
karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl .