Provincie Utrecht

Persbericht
990482400

Druk op stadgewest Utrecht groot

In het kader van de Vijfde Nota heeft minister Pronk aan de provincie, de gemeente Utrecht en het BRU gevraagd hoe groot tussen 2010 en 2030 de verstedelijkingsdruk op het stadsgewest Utrecht is en of het stadsgewest deze druk zou kunnen opvangen. Ook was de vraag of eventueel een beroep gedaan zou moeten worden op andere gebieden, zoals Flevoland. De drie partijen hebben gezamenlijk geantwoord dat de verstedelijkingsdruk groot is en wordt geraamd op 50.000 woningen. Belangrijk uitgangspunt blijft de kwaliteit van de leefomgeving, in de mooie en kwetsbare provincie Utrecht.

Door stedelijke herstructurering kunnen 15.000 tot 20.000 woningen gerealiseerd worden Rijnenburg kan 5000 tot 15.000 woningen herbergen, afhankelijk van de noodzaak en mogelijkheden voor waterberging. Voor het resterende aantal zijn er een aantal mogelijke ontwikkelingsassen. Het eerste zoekgebied ligt op de as Utrecht-Almere, een gebied dat overigens relevant is voor de hle provincie en niet alleen voor het stadsgewest Utrecht.

De vraag van Pronk had nadrukkelijk betrekking op het stadsgewest Utrecht. De provincie is uiteraard ook verantwoordelijk voor de andere delen, zoals Eemland en Veenendaal en omgeving (Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal). De ontwikkeling in deze gebieden komt nader aan bod in het kader van het nieuwe streekplan.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of per e-mail:
Marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl .