Gemeente Smallingerland

Hegewei verkeersveilig (22-5-01)

De werkgroep Hegewei en de gemeente Smallingerland zijn het eens geworden over een pakket maatregelen dat de Hegewei verkeersveiliger moet maken. In de werkgroep Hegewei zijn verenigd: de dorpsbesturen van Oudega, Opeinde en Nijega, aanwonenden van de weg en de actiegroep Hegwei net autofrij. Alle acht maatregelen die de werkgroep voorstelde, zijn nu door de gemeente overgenomen. In juni komt het plan in de raadscommissie; in juli beslist de gemeenteraad erover. Het is de bedoeling dat nog dit jaar de uitvoering plaats vindt.

In totaal kost het plan f 216.000 (waarvan f 86.400 GDU-subsidie). De grootste kostenpost is herinrichting ter hoogte van het buurtschap Middelbuorren in Nijega (vanaf de kruising Kilometerwei zon 800 meter richting Nijega) tot 30 km zone. Hoe de herinrichting van dit gedeelte er precies uit gaat zien, zal als de raad akkoord gaat met het geld - overlegd worden met de bewoners.

Overige maatregelen zijn o.a.

- uitbreiding 30 km zone Opeinde in de richting van Nijega, tot Hegewei nr. 33;

- drie verkeersremmers (in de vorm van een zg. punaise) op de zijwegen buiten de bebouwde kom;

- steiler maken van het talud van de drempel op de brug over het Opeinderkanaal;

- plateau op de kruising naar de nieuwbouw in Nijega;
- gelijkwaardig maken van alle kruisingen.

Een aantal andere maatregelen in het kader van het 60 km project Noordwest Smallingerland komt volgend jaar op de agenda. Dan wordt de maximum snelheid binnen de bebouwde kom van de dorpen overal 30 km per uur, en buiten de bebouwde kom 60 km per uur.