Senter

Persbericht

AANTAL AANVRAGEN VOOR NIEUWE REGELING ENERGIEBESPARING BOVEN VERWACHTING

Maar liefst 75 bedrijven hebben enthousiast gereageerd op de eerste subsidieronde van het nieuwe Programma energiebesparing door innovatie. Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor deze ronde NLG 15 miljoen (circa EUR 6,8 miljoen) beschikbaar gesteld. Eind juni maakt Senter bekend welke projecten als meest energiebesparend en innovatief naar voren komen en daarom subsidie krijgen.

Het Programma energiebesparing door innovatie startte in februari van dit jaar en heeft tot doel het realiseren van energiebesparing in de Nederlandse industrie en bij dienstverlenende bedrijven en instellingen. De Nederlandse overheid stimuleert binnen dit programma de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën of de nieuwe toepassing van bestaande technologie die leidt tot energiebesparing.

Op de goede weg
Nederland is op de goede weg. Als alle 75 projecten uitgevoerd worden, zal dit direct leiden tot 8,5 petajoule* aan energiebesparing. Uiteindelijk leveren ze zelfs meer op vanwege hun spin off. Veel technologie uit deze projecten kan namelijk op meerdere plekken worden toegepast. Door dit herhalingspotentieel zou de komende jaren in Nederland nog eens 47 petajoule extra besparing mogelijk zijn. (* Vergelijk: het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (exclusief de energie-intensieve industrie) verbruikt jaarlijks 130 petajoule aan energie)
Grote interesse voor O&O
De projecten, die in de eerste subsidieronde zijn ingediend, hebben onder andere betrekking op het verbeteren van het rendement van procesapparatuur, de optimalisatie van energiestromen en de ontwikkeling van nieuwe technologieën en processen. In deze eerste ronde is een groot aantal onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten ingediend (28). In de beoordeling van subsidieaanvragen wordt gekeken naar de potentiële energiebesparing in relatie tot de gevraagde subsidie en de innovativiteit van het project.

Nieuwe subsidieronde
Tot en met 14 september 2001 kan iedere organisatie met een innovatief idee dat leidt tot energiebesparing bij Senter een subsidieaanvraag indienen voor de tweede subsidieronde. Voor deze ronde is NLG 20 miljoen (circa EUR 9 miljoen) beschikbaar.

Informatie
Voor meer informatie over het programma kunt u kijken op internet www.senter.nl/energiebesparing of contact opnemen met Senter, telefoon (070) 361 09 09.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land.