Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs (KNF)

Gewijzigd MKZ-nieuws (22 mei 2001)
Op 22 mei is het dertig dagen na het laatste bedrijf waar MKZ-besmetting is vastgesteld. Nu er geen nieuwe gevallen zijn bijgekomen, wordt de regelgeving voor met paarden in vergaande mate versoepeld. De versoepelingen zijn ingegaan om 0.00 uur in de nacht van maandag op dinsdag 22 mei.
Wat mag nu wel en wat mag nu niet?
In het kort komt het erop neer dat er geen beperkingen meer zijn aan het vervoer van paarden (behalve indien ze staan op, gaan naar of afkomstig zijn van besmette/verdachte bedrijven; hierop wordt ingegaan bij het laatste aandachtspunt). Voor alle overige paarden op alle andere bedrijven in Nederland geldt:

* Compartimentsgrenzen tellen niet meer: van elk bedrijf in Nederland mogen naar elk ander bedrijf in Nederland paarden vervoerd worden.

* Ook vanuit en naar Beschermings- en Toezichtsgebieden (inclusief de entdriehoek rondom Oene) mogen paarden vervoerd worden, tenminste voorzover het niet gaat om paarden op besmette/verdachte bedrijven. Een voorafgaande melding is niet meer nodig.

* In heel Nederland (dus ook vanuit en naar de B/T-gebieden) mogen ook paarden afkomstig van bedrijven met evenhoevigen naar andere bedrijven getransporteerd worden. Komt het vervoermiddel op of vanaf een bedrijf met evenhoevigen, dan moet wel het hygiëne-protocol worden toegepast.

* Paarden mogen ook weer kortdurend verzameld worden. Het verzamelverbod is niet langer van toepassing.
* Met een natuurlijk dekkende hengst kan de hengstenhouder weer op pad naar de merries.

* Ook kunnen sporters weer met hun eigen paard naar de manege, ook als daar evenhoevigen staan.

* Sporters en fokkers kunnen weer deelnemen aan evenementen.
* Op bedrijven waar ook evenhoevigen staan, is het toegestaan om paarden aan te voeren, en ook bezoekers zijn toegestaan. Maar op dat bedrijf is de houder wel verantwoordelijk voor het aanbrengen van een fysieke scheiding tussen de aanwezige evenhoevigen (en materiaal daarvan afkomstig of bestemd voor die evenhoevigen), en de bezoekers.

* Bij export van een paard uit Nederland blijft staan dat het paard de laatste 15 dagen niet in een B/T-gebied mag hebben gestaan.
* Het B/T-gebied in Noord-Friesland is inmiddels opgeheven. In Nederland zijn er nog de B/T-gebieden rond Kootwijkerbroek en Oene. Het B/T-gebied rondom Oene is inmiddels ook verkleind: De Flevopolder en het Kampereiland ten noorden van de lijn Kampen/Hasselt vallen er buiten. Voor het vervoer van paarden maakt het echter niet meer uit of men in of buiten een B/T-gebied zit. Wel van belang is of men in het B-gebied paarden heeft op een besmet/verdacht bedrijf (zie laatste aandachtspunt).
* Vervoer van paarden voor een wagen, aan de teugel of onder de ruiter is weer toegestaan in heel Nederland.
* Op het Federatiecentrum mogen weer paarden aan- en afgevoerd worden. Ook de organisatie van evenementen is weer toegestaan op het Federatiecentrum. De Harry's Horse Zomerinstructieweken zullen als gevolg hiervan doorgaan zoals gepland.
Uitzondering:

Besmette en verdachte bedrijven. Dit zijn per definitie bedrijven met evenhoevigen en ze liggen per definitie binnen de beschermingsgebieden. Op deze bedrijven zijn de besmette/verdachte dieren al geruimd of de dieren worden nog geruimd. Alle bedrijven die het betreft hebben ook een schriftelijke aanzegging gehad van de RVV betreffende hun besmet/verdachtstatus. Volgens de RVV mag er met de paarden op deze bedrijven nog niets. Ook mogen er geen paarden worden aangevoerd op deze bedrijven. Vanuit de ad hoc groep zal met LNV worden overlegd over versoepeling van de beperkingen voor deze bedrijven; vanuit veterinair oogpunt kunnen er nauwelijks meer redelijke argumenten zijn om deze beperkingen te handhaven. In ieder geval moet duidelijk zijn hoe lang deze beperkingen blijven gelden ná ruiming van de evenhoevigen. Voor meer MKZ-informatie: www.minlnv.nl