NIPO

Tweede Kamerleden steeds onbekender

De Nederlander kent gemiddeld iets meer dan vijftien van de honderdvijftig Tweede Kamerleden. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO het afgelopen weekeinde heeft uitgevoerd onder 908 kiesgerechtigde Nederlanders. De geholpen bekendheid van de Kamerleden is ten opzichte van 1993 flink gedaald.

In 1993 kenden de kiesgerechtigde Nederlanders nog zo'n 24 Tweede Kamerleden van naam (nu 15,7). De gemiddelde bekendheid is daarmee gedaald van 16% tot 10%. Erica Terpstra (VVD) blijkt het meest bekende Tweede Kamerlid. Negen op de tien Nederlanders kennen haar. Zij laat daarmee alle fractievoorzitters achter zich. Runner-up is Jaap de Hoop Scheffer (CDA, 90%). De fractievoorzitters van resp. PvdA en GroenLinks, Ad Melkert en Paul Rosenmöller, delen de derde plaats (beiden 84%). Deze hoge percentages staan in schril contrast met de scores voor bijvoorbeeld VVD-kamerlid Enric Hessing en PvdA-kamerlid Lucy Kortram, die beiden door minder dan een half procent van de Nederlanders gekend worden.

In onderstaande tabel worden de Kamerleden weergegeven, van wie de bekendheid groter is dan 25%. De volledige lijst van de bekendheid van de Tweede Kamerleden (alsmede de bekendheid onder de eigen achterban en - voor 31 Kamerleden - de bekendheid in 1993) is via de internetsite van het NIPO (www.nipo.nl) te raadplegen:
1 | Erica Terpstra bekendste Tweede Kamerlid
Naam %-bekendheid
Mevr. Erica Terpstra (VVD) 91
Jaap de Hoop Scheffer (CDA) 90
Ad Melkert (PvdA) 84
Paul Rosenmöller (GroenLinks) 84
Hans Dijkstal (VVD) 83
Jan Marijnissen (SP) 75
Thom de Graaf (D66) 67
Mevr. Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) 61
Rob Oudkerk (PvdA) 52
Boris Dittrich (D66) 51
Mevr. Sharon Dijksma (PvdA) 45
Mevr. Saskia Noorman-Den Uyl (PvdA) 39
Frans Weisglas (VVD) 38
Mevr. Margreeth de Boer (PvdA) 28
Mohamed Rabbae (GroenLinks) 27

Kijken we per partij naar de gemiddelde bekendheid van de fractieleden, dan spant - van de drie grootste partijen - de PvdA-fractie de kroon met een gemiddelde bekendheid van 11%. De verschillen zijn echter niet groot: de VVD-fractie scoort gemiddeld 9%, terwijl het CDA het moet doen met een gemiddelde bekendheid van 8%.

Hoe ouder men is, des te meer Tweede Kamerleden kent men van naam: kiesgerechtigde Nederlanders tot 34 jaar kunnen er gemiddeld zo'n elf noemen, terwijl de 55-plussers twintig Kamerleden kennen. Bovendien blijken de D66-kiezers veruit de meeste kennis in huis te hebben over de samenstelling van de Tweede Kamer: zij kennen gemiddeld bijna 22 Tweede Kamerleden van naam.

Uitgangspunt voor het onderzoek is de naamlijst van de leden van de Tweede Kamer geweest, die is bijgewerkt tot 14 februari 2001. Het overleden Tweede Kamerlid Klaasje Eisses-Timmerman is vanzelfsprekend niet in de lijst opgenomen. Michiel Patijn is vervangen door Ernst van Splunter, terwijl Marijke Essers in de lijst is opgenomen als Marijke van Lente-Essers.

Net als in 1993 zijn de namen van onze volksvertegenwoordigers in blokjes van tien aan de ondervraagden voorgelegd.

Methode: NIPO Telepanel, het veldwerk heeft plaatsgevonden op 18, 19 en 20 mei 2001 (n=908), onderzoeksnummer: C3431 Bij publicatie of verspreiding graag de bron 'NIPO' vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020-5225 479 of r.frerichs@nipo.nl).