VASTNED
http://www.vastned.nl

VastNed Retail investeert euro 85 miljoen

PERSBERICHT

VASTNED RETAIL N.V. INVESTEERT VOOR EURO 85 MILJOEN

IN ZUID EUROPA

Het winkelbeleggingsfonds VastNed Retail N.V. heeft via zijn 100% dochter Foram International Holdings B.V. overeenstemming bereikt over twee transacties in Spanje en één in Frankrijk, met een totale waarde van euro 85 miljoen.
Hierdoor zal de portefeuille van Foram International Holdings een omvang bereiken van euro 450 miljoen. Dit is ongeveer een derde van de totale VastNed Retail portefeuille. Gestreefd wordt naar een verdere groei van de Zuid Europese beleggingen, terwijl in andere landen in de loop van dit jaar objecten zullen worden verkocht. Dit is conform de aangekondigde geografische verdeling en opschoning van de totale portefeuille.

In Spanje worden de nog niet in bezit zijnde aandelen in Iberia Retail Properties S.L. verworven. Twee jaar geleden had Foram tezamen met het Spaanse Centros Shopping S.A. (CSSA) deze 50/50 joint venture opgezet, met de optie om na drie jaar het aandelenpakket van CSSA geheel of gedeeltelijk te verwerven. Door een reorganisatie bij CSSA ontstond de mogelijkheid deze optie eerder te effectueren. Hiermee verwerft Foram International Holdings (FIH) de volle eigendom van vier winkelcentra, in Madrid, Getafe (bij Madrid), Murcia en Burgos. Deze winkelcentra hebben alle een hypermarkt van Carrefour, welke niet in de transactie is begrepen. Het gaat om de volgende winkelcentra:

. Las Rosas in Madrid: 8.150 m2 verhuurbare ruimte, met 122 huurders. De huuropbrengst is ca. euro 3,1 miljoen per jaar. . El Bulevar te Getafe: 5.546 m2 verhuurbare ruimte, met 41 huurders. Huuropbrengst ca. euro 1,38 miljoen per jaar. . Las Atalayas in Murcia: 10.470 m2 verhuurbare winkelruimte, met 59 huurders en met een huurinkomen van ca. euro 2 miljoen per jaar. . El Mirador in Burgos: 9.800 m2 verhuurbare winkelruimte met 47 huurders, en met een huuropbrengst van euro 1,45 miljoen per jaar.

Het bruto aanvangsrendement bedraagt 7,8% in het eerste jaar.

Daarnaast wordt in Castellón een grootschalig winkelpand in aanbouw verworven, dat verhuurd is aan Media Markt. Dit object zal in de loop van 2002 worden opgeleverd.
Het pand heeft 5.300 m2 verhuurbaar oppervlak met een totale huurwaarde van ruim euro 743.000. Aangezien de huurder alle exploitatiekosten voor zijn rekening neemt zal het netto rendement gelijk zijn aan het bruto rendement, nl. 8 %.
De investering bedraagt in totaal euro 60,7 miljoen.

VastNed Retail bezit hiermee via Foram zes grote winkelcentra in Spanje. Een zevende centrum, in Alicante, is in aanbouw en wordt eind 2001 opgeleverd. Het totaal winkeloppervlak van de Spaanse portefeuille komt hiermee op ruim 97.000 m2.

In Frankrijk koopt Foram een portefeuille binnenstadswinkels van een Franse asset manager. Het betreft hier 43 winkelpanden alsmede een gedeelte van ca. 40% (4.300 m2) van het winkelcentrum Coupole-Beaubreuil in Limoges. De panden liggen verspreid over 28 plaatsen in geheel Frankrijk. In totaal gaat het om ruim 17.600 m2 winkelruimte, waarvan de totale huurinkomsten ca. euro 1,85 miljoen bedragen. Verschillende panden zijn verhuurd voor prijzen die onder de marktwaarde liggen, zodat op de korte en middellange termijn een forse huurstijging te realiseren is. De winkels zijn vrijwel zonder uitzondering verhuurd aan nationale en internationale winkelbedrijven.
Bij een kostprijs van ca. euro 25 miljoen bedraagt het bruto aanvangsrendement ca. 7,9%, hetgeen in het tweede jaar naar verwachting zal stijgen naar 8,3%.
Hiermede is een grote stap gemaakt in het vorig jaar aangekondigde beleid om de beleggingen te spreiden over winkelcentra, binnenstadspanden en grootschalige detailhandelsvestigingen. Binnenstadspanden hebben een laag leegstandsrisico en weinig onderhouds- en beheerkosten. Zij dragen tevens bij aan een goede risicospreiding.
Het totale winkeloppervlak in Frankrijk in de VastNed portefeuille komt hiermee op ruim 77.000 m2.

Vorig jaar werd in Madrid een kantoor van Foram Management geopend, terwijl in de loop van dit jaar tevens een kantoor in Parijs zal worden geopend.

Voor nadere inlichtingen Cees Dubbeldam, 06 150 803 33

Rotterdam, 22 mei 2001
De Directie

22 mei 01 17:40