CDA

Arie Oostlander tijdens 3e Beyenlezing: positievere benadering vreemdeling nodig

12 mei jl. werd in Slot Zeist de derde J.W. Beyenlezing gehouden. Het thema van de lezing, die was georganiseerd door CDA-Europarlementariër Karla Peijs, was arbeidsmigratie, illegaliteit en asiel.

"Doorgaans bestaat de neiging om de immigratie van vreemdelingen als een last, of zelfs een gevaar te beschouwen. Alle nadruk valt dan op misbruik van asielwetgeving, mensensmokkel e.d. Het is mijns inziens beter om eens wat positiever over de vreemdeling te spreken. Bijvoorbeeld door te beginnen met de gewenste immigratie en de belangrijke, onmisbare sociaal-economische bijdrage van de immigrant. Het asielvraagstuk komt dan tegelijkertijd in een ander daglicht te staan", aldus Arie Oostlander, evenals Karla Peijs Europarlementariër voor het CDA.

Oostlander hield een inleiding over de stand van zaken met betrekking tot het Europees asiel- en immigratiebeleid. Behalve Arie Oostlander waren er ook inleidingen van Tweede Kamerllid Joop Wijn over de stand van zaken in Nederland, Jeltien Kraayeveld-Wouters, voorzitter van het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers) en prof. dr. Han Entzinger (hoogleraars migratie- en integratievraagstukken aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

's Middags vond, onder leiding van Karla Peijs, een forumdiscussie plaats. Behalve de ochtendsprekers nam aan deze discussie Hans van Heiningen van bureau XminY (zwart werk) deel.