Vlaamse Volksunie

Volwassenenonderwijs stapt met eisenpakket naar minister (22/05/01)

Het volwassenenonderwijs dreigt slachtoffer te worden van zijn eigen succes. De directeurs van de CVOs (Centra voor Volwassenonderwijs) klagen over de blijvende verwaarlozing in hun sector aan en trokken op 15 mei met een eisenbundel naar Vlaams minister van Onderwijs Vanderpoorten.

Hun eisenpakket is kort samen te vatten : een versoepeling van de bekwaamheidsbewijzen en van de beperkingen inzake cumul en een betere verloning van de directiefuncties.

De CVOs zitten in tegenstelling tot hun concurrenten opleidingscentra van de VDAB en van de Middenstand, in een budgettair en administratief keurslijf dat niet meer voor mogelijk wordt gehouden.

Een gevolg van dit alles is dat er, vanuit het Waasland, enige tijd geleden, een (netoverschrijdende) protestactie op gang is gekomen.

Dirk De Cock, Vlaams volksvertegenwoordiger, achtte de tijd rijp om mevrouw Vanderpoorten hierover te bevragen en bracht op 17 mei de bezorgdheid van de sector in de Commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement ter sprake ten overstaan van mevrouw de minister. In een tijd waar de Vlaamse regering, en de Vlaamse minister van Onderwijs, het motto van levenslang en levensbreed leren hoog in het vaandel voeren, moet dit toch anders kunnen.

Voor het eerste punt (de versoepeling van de bekwaamheidsbewijzen en van de beperkingen inzake cumul) voorziet de minister een budget van 270 mio. Tegen volgend schooljaar zal de nieuwe regeling ingaan. Ten tweede, de betere verloning van de directiefuncties. Hiervoor geeft de minister volgende cijfers, die volgens haar aantonen welke inspanning de afgelopen jaren geleverd werd om de beschikbare budgetten voor permanente vorming (DKO, basiseducatie, BIS en volwassenenonderwijs) te versterken Tussen 1998 en 2001 is het budget gestegen van 9,1 miljard BEF in 1998 tot 11,1 miljard in 2001. Een stijging met 2,0 miljard BEF of 22 % !!

Specifiek voor het OSP is het budget gestegen van 4,0 miljard BEF in 1998 tot 5,4 miljard in 2001 : een stijging met 1,4 miljard BEF in 3 jaar tijd of 35 % !!

Het is aangewezen om naast het overleg, dat decretaal is voorzien, ook informeel overleg met het veld te hebben. Zo wordt een bredere kijk op de problematiek verkregen en kunnen essentiële bijsturingen worden ingevoerd. Zo denkt de minister er bijvoorbeeld aan om de regelgeving en de reglementering van het volwassenenonderwijs uit de secundaire sfeer te halen en flexibel in te vullen! Op die manier hoopt zij de aanwerving van de nodige leerkrachten gunstig te beïnvloeden en het aanbod meer persoonsgericht te maken.

Auteur:
VU&ID-fractie Vlaams Parlement
Dirk De Cock, VU-parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02/552.93.14
Fax: 02/552.93.63
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be