Apple Benelux

Apple levert nieuwe computers met Mac OS X eerder dan gepland

Bunnik/Brussel, 22 mei 2001 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat vanaf vandaag alle nieuwe Macintosh computers die de fabriek verlaten, zullen zijn voorzien van zowel Mac OS 9 als Mac OS X. Dat is twee maanden eerder dan gepland.

"Mac OS X is zo enthousiast ontvangen dat Apple heeft besloten om vanaf vandaag behalve Mac OS 9 ook Mac OS X op alle nieuwe Mac-computers te installeren. Daarmee liggen we twee maanden voor op onze oorspronkelijke planning", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Onze klanten kunnen hierdoor profiteren van alle voordelen van het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld. Bovendien draagt dit bij aan het ontstaan van een omvangrijke en interessante markt voor Mac OS X-programma's".

Alle nieuwe Mac-computers die vanaf vandaag de fabrieken van Apple verlaten, worden geleverd met zowel Mac OS 9.1 als Mac OS X. Tijdens de overgangsperiode ontvangen klanten die een nieuwe Mac aanschaffen waarbij Mac OS X nog niet wordt meegeleverd, een gratis exemplaar van dit besturingssysteem.

Mac OS X is al verkrijgbaar sinds 24 maart 2001 en sindsdien zijn er regelmatig aanpassingen en verbeteringen uitgebracht via de programmatuurupdateservice van Apple op het Internet. Dankzij deze updates bevat Mac OS X v10.0.3 tal van verbeteringen en nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om eigen muziek-cd's te branden met iTunes, het verbazingwekkende "jukebox"-programma van Apple.

Bovendien heeft Apple Mac OS X in acht extra talen uitgebracht: Zweeds, Deens, Noors, Fins, Braziliaans-Portugees, Koreaans, Traditioneel Chinees en Vereenvoudigd Chinees. Tevens ondersteunt deze versie van Mac OS X het Engels, Japans, Duits en Frans.

De kern van Mac OS X wordt gevormd door Darwin, de stabiele, op UNIX gebaseerde "open source"-basis. Het besturingssysteem biedt echte geheugenbeveiliging, "pre-emptive multitasking" en, bij gebruik op de Power Mac G4 met twee processors, symmetrische multiprocessing. Daarnaast is Mac OS X voorzien van Quartz, het nieuwe 2D grafische systeem dat is gebaseerd op de PDF-structuur (Portable Document Format), voor een schitterende grafische weergave en ondersteuning voor vele lettertypen, van OpenGL voor een spectaculaire weergave van 3D-spellen en schitterende 3D-beelden, en van QuickTime 5 voor de weergave van streaming beeld en geluid. Bovendien bevat Mac OS X een geheel nieuwe gebruikersinterface, Aqua genaamd. Aqua biedt naast een ongekend gebruiksgemak schitterende nieuwe functies, zoals het Dock, de absolute doorbraak op het gebied van het ordenen van programma's, documenten en documentvensters.

Verkrijgbaarheid en systeemvereisten
Mac OS X zal worden geïnstalleerd op alle nieuwe iMac-, iBook-, Power Mac G4- en PowerBook G4-configuraties die op 21 mei 2001 of later worden aangeschaft bij de Apple Store op het Internet (www.apple.com/nlstore of www.apple.com/belgiumflstore), of bij een door Apple erkende reseller. Bij aanschaf van oudere systemen waarop Mac OS X nog niet is geïnstalleerd, zal de programmatuur in diverse verkoopkanalen direct beschikbaar zijn via het Mac OS Up-to-Date-programma.

Voor klanten die vóór 21 mei 2001 een Mac hebben aangeschaft, is Mac OS X verkrijgbaar als programmatuurupdate, voor een adviesprijs van f. 149 incl. BTW.

Apple, het Apple logo, Macintosh, AirPort, Apple Store, FireWire, iBook, iMovie en Mac OS zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Steven Van den Eynde
MarCom & PR Manager Apple Belux
Buro & Design Center
Heizel Esplanade 1, box 100
1020 Brussels
Email: vandeneynde.s@euro.apple.com

Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
E-mail: riedijk.e@euro.apple.com