European Union

Middle East : Report of the Sharm el Sheikh Fact Finding Committee (Mitchell Report) Press Release: Brussels (22-05-2001) - Press: 197 - Nr: 8861/01


Brussel,
22 mei 2001

8861/01 (Presse 197)

P 101/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over het rapport van het Sharm-el-Sheikh-onderzoekscomité

De Europese Unie is verheugd over de publicatie van het rapport van het Sharm-el-Sheikh-onderzoekscomité (het Mitchell-rapport) en staat volledig achter de aanbevelingen daarvan. Net als het Egyptisch-Jordaanse initiatief is het Mitchell-rapport een realistisch en evenwichtig voorstel dat als uitgangspunt kan dienen voor het herstellen van de rust in het Midden-Oosten en het weer op gang brengen van het vredesproces.

De Unie dringt er bij de partijen op aan de aanbevelingen in het verslag nauwgezet op te volgen. Met name verwacht de Unie van de partijen dat zij onverwijld onvoorwaardelijke stappen nemen om een eind te maken aan alle gewelddadigheden, weer gaan samenwerken op het gebied van de veiligheid en vertrouwenwekkende maatregelen uitwisselen, waaronder het stoppen van het nederzettingenbeleid. Dat zijn allemaal belangrijke voorwaarden voor de vervolgens te hervatten onderhandelingen. De onderhandelingen moeten gebaseerd worden op het internationale recht, met name de VN-Resoluties 242 en 338, en op het beginsel "land voor vrede".

Het Mitchell-rapport en het Egyptisch-Jordaanse initiatief hebben de partijen de middelen verschaft om de geweldsspiraal te doorbreken. De Unie vraagt beide partijen alles in het werk te stellen om het geweld te beëindigen en langs onderhandelingen tot een oplossing te komen in deze kritieke fase. De Unie staat klaar om de partijen daarbij te helpen.