Erasmus Universiteit Rotterdam

22 mei 2001

22 mei presentatie & discussie over 'De verborgen stad' van Engbersen & Burgers

ONTHULLEND BOEK OVER HET 'ECHTE' ROTTERDAM

Politiek, media en wetenschap hebben onvoldoende kijk op diverse verborgen aspecten van de grote stad. De politiek staat te ver af van de alledaagse realiteit van bewoners (arm en rijk) en onderkent te weinig de grootscheepse maatschappelijke veranderingen die de stad van karakter doen veranderen. De media presenteren vooral een sensationeel en overdreven negatief of positief beeld van stedelijke ontwikkelingen.
En de wetenschap slaagt er onvoldoende in om de stedelijke samenleving daadwerkelijk te kennen.
Deze stelling wordt door Godfried Engbersen en Jack Burgers geponeerd bij de presentatie van de studie De verborgen stad. De zeven gezichten van Rotterdam gebaseerd op 15 jaar sociologisch en antropologisch onderzoek naar diverse verborgen aspecten van de stad Rotterdam. De studie is geschreven in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001.
Dinsdag 22 mei wordt in het culturele hoofdkwartier Calypso 2001 (Mauritsweg 5) het boek door beide auteurs gepresenteerd, gevolgd door een forumdisuccsie o.l.v. Nico Haasbroek. Aanvang 20.00 uur.

Onzichtbare steden
Een belangrijke inspiratiebron voor de studie De verborgen stad is de vertelling De onzichtbare steden van Italo Calvino. Daarin doet de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo verslag van zijn reizen aan Kublai Khan, de keizer van de Tartaren. In korte fragmenten vertelt Marco Polo over de talloze steden die hij als gezant bezocht, maar al snel wordt duidelijk dat de keizer luistert naar beschrijvingen van fictieve plaatsen, die in feite verwijzen naar Marco Polos eigen stad: Venetië. Deze manier van kijken is radicaal doorgevoerd in de programmering van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Ook De verborgen stad heeft zich laten inspireren door de vertelling van Calvino.

Nederland mag een overonderzocht land zijn, maar veel aspecten van de stedelijke samenleving onttrekken zich aan de waarneming van onderzoekers, journalisten, politici, culturologen en andere zieners. Rotterdam ligt permanent aan de monitor gelet op de veelheid aan armoede-, minderheden-, jeugd-, grote-steden-, en politiemonitoren. Maar veel van deze registratiesystemen zijn ziende blind omdat zij niet of onvoldoende in staat zijn om voorbij de façades van de gedocumenteerde en gepromote werkelijkheid te kijken. De gevolgen daarvan worden zichtbaar in de publieke meningsvorming over grote steden waarin apocalyptische profetieën over 'Amerikaanse toestanden' en 'multiculturele dramas' worden afgewisseld met rooskleurige vergezichten over stedelijke en culturele revitalisering. De verborgen stad
In deze studie wordt achter de façades van de stedelijke samenleving gekeken middels nauwgezet empirisch onderzoek naar specifieke groepen en verschijnselen die het gezicht van de hedendaagse stad bepalen. De verborgen aspecten die in deze studie worden besproken, hebben betrekking op verschillende zaken:

* Ten eerste hebben ze betrekking op het bestaan van verborgen groepen in de stad, zoals illegale vreemdelingen of op illegitieme instituties, zoals de criminaliteit, de informele economie en het schijnhuwelijk.

* Ten tweede hebben ze betrekking op onderhuidse gevoelens van onvrede en ressentiment die bij bepaald arme groepen leven. Deze hidden injuries zijn een belangrijke verklarende factor voor het gedrag van Rotterdammers op de arbeidsmarkt en in het stemlokaal.
* Ten derde wordt gepoogd de maatschappelijke ontwikkelingen (zoals internationale migratie en processen van sociale uitsluiting) te duiden die schuil gaan achter typisch stedelijke fenomenen als het geheime telefoonnummer, de schotelantenne, de belwinkel en het festival.

* Ten vierde wordt aandacht aan zogenaamde hidden histories, bijvoorbeeld de uitgevonden traditie van het Antilliaanse carnaval in Rotterdam en de historische continuïteit van het Rotterdamse mecenaat dat achter de schermen de kunst en cultuur begunstigt.
* En ten slotte wordt aandacht besteed aan stedelijke vraagstukken waarover relatief weinig kennis van zaken bestaat, zoals de klassenstructuur in Rotterdam, immigrantenondernemerschap, de stedelijke verantwoordelijkheid van de Rotterdamse elite en de mogelijke relaties tussen illegaliteit en criminaliteit.

Het boek is gerubriceerd naar zeven gezichten van Rotterdam: de havenstad, de verdeelde stad, de veelkleurige stad, de schaduwstad, de uitstad, de (on)veilige stad en de arme stad.
Veel facetten van de verborgen stad zijn moeilijk waar te nemen. Informele machtsstructuren of de aanwezigheid van illegale migranten in een bepaald stadsdeel zijn, om twee voorbeelden te noemen, niet als vanzelf te zien. Maar waar het beeld tekort schiet wordt de lezer de noodzakelijke achtergrondinformatie geboden. Daarnaast is De verborgen stad rijkelijk geïllustreerd door de Rotterdamse kunstenares Karin Voogd die haar eigen interpretaties geeft van de zeven gezichten van Rotterdam.

Een sociologische stadswandeling
Ter lering en vermaak is bij deze studie een sociologische wandelgids opgenomen die langs verschillende plekken, gebouwen en stedelijke verschijnselen leidt die in de studie worden geanalyseerd. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur en voert de lezer langs de fascinerende, sociaal-maatschappelijke verschijningsvormen van Rotterdam, culturele hoofdstad 2001.

Boekgegevens

Godfried Engbersen en Jack Burgers (red.), De verborgen stad. De zeven gezichten van Rotterdam, Amsterdam University Press Salome, 2001, ISBN: 90 5356 4748, pp. 310
Jack Burgers (red.), De verborgen stad. Een sociologische stadswandeling door Rotterdam, Amsterdam University Press Salome, 2001, ISBN: 90 5356 5205, pp. 32

Noot voor de pers

Voor een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen de uitgeverij Amsterdam University Press, mw. Ingrid Henkemans, tel. 020-420 00 50. Voor gesprekken met de auteurs zij verwezen naar de presentatie in Calypso. Informatie over deze avond: Vinod Bhagwandin, projectleider Erasmus Podium, 06-185 23 611.