Persbericht

TOP 5O WERKELIJKE STEDENVOORKEUREN BEDRIJVEN

STEDEN VER VAN RANDSTAD TOCH IN TREK

22 mei 2001
Perifeer gelegen steden als Groningen, Enschede en Maastricht zijn tegen verwachting aantrekkelijk voor bedrijven die grootschalige nieuwe vestigingen opzetten. De Zuid-vleugel van de Randstad (Rotterdam, Den Haag) en regio's net buiten de Randstad (Brabant, Gelderland, Zwolle) duidelijk minder. Amsterdam presteert als vanouds uitstekend als vestigingsmilieu voor nieuwe internationale ICT-bedrijven. Dat blijkt uit de top 50 locatiebeslissingen Nederland 2000, vandaag voor de eerste keer uitgebracht door de Stec Groep. Met de 50 belangrijkste locatiebeslissingen zijn 11.000 arbeidsplaatsen gemoeid.

De top 50 geeft onverbloemd inzicht in de voorkeuren van bedrijven: welke steden zijn aantrekkelijk voor welke activiteiten? De database bestaat uit alle beslissingen over steden waar nieuwe vestigingen worden gestart, bijv. de keuze van DHL voor Maastricht voor een Europees shared services center (nummer 3 in de top 50, 700 arbeidsplaatsen) en de start van een nieuw call center van Transcom in Groningen (nummer 5, 450 arbeidsplaatsen). Daarnaast bestaat de database uit strategische uitbreidingen waarbij meer steden zijn overwogen: zoals van de Amerikaanse bedrijven Cisco Systems en Worldcom in Amsterdam en de Nederlandse onderneming SNT in Enschede, de nummers 1, 2 en 4 met respectievelijk 2.500, 1.000 en 600 nieuwe arbeidsplaatsen. De Stec Groep is een adviesbureau op gebied van locatieadvisering, economische ontwikkeling en vastgoed.

Nieuwe banen in Randstad veel hoogwaardiger dan buiten Randstad Het aantal nieuwe banen op tenminste hbo-niveau bedraagt 63% in de Randstad versus 45% daarbuiten. In de Randstad landen namelijk meer internationale bedrijven met hoofdkantoren en consultancy-activiteiten. Buiten de Randstad zien we meer nieuwe vestigingen van call centers, distributiecentra en productievestigingen. Overigens bestaat de helft van de top 50 uit buitenlandse bedrijven: zij zijn goed voor maar liefst 70% van de nieuwe werkgelegenheid.

Eerste schil om Randstad komt niet uit de verf
In tegenstelling tot de heersende gedachte strijken de meeste bedrijven niet neer in steden in Brabant en Gelderland, blijkt uit de top 50. De tweede schil om de Randstad (Noord-Nederland, Twente, Limburg) presteert zeker zo goed. Hier slaat bijvoorbeeld 2 keer zoveel werkgelegenheid neer als net buiten de Randstad. Gedeeltelijke verklaring voor het succes van de tweede schil zijn de 13 nieuwe call centers in de top 50. Deze bedrijven speuren naar steden met de gunstigste arbeidsmarktsituatie en dat is meestal ver van de Randstad. Limburg telde ook vanwege haar internationale ligging grote nieuwvestigers.

Zuid-vleugel Randstad vlees noch vis
De Zuid-vleugel van de Randstad (Den Haag, Rotterdam) doet het minder goed dan de Noord-vleugel (Noord-Holland, Utrecht en Almere). De Zuid-vleugel kent 2 bedrijven in de top 50, de Noord-vleugel 13. Wat betreft het aantal nieuwe arbeidsplaatsen springt de Noord-Vleugel er nog meer uit. De Stec Groep ziet een deel van de verklaring in het feit dat de Zuid-vleugel voor nieuwvestigers vlees noch vis is. Amsterdam is zeer aantrekkelijk vanwege het internationale karakter en haar toppositie in Nederland. Gebieden buiten de Randstad bieden vervolgens vestigingsvoorwaarden die de Zuid-vleugel niet heeft: relatief veel ruimte, relatief beperkte druk op de arbeidsmarkt, lagere kosten en gunstige ligging in Europa. / / / / /

Noot voor de pers
Per post stuurden wij u tevens een brochure met de belangrijkste resultaten van de top 50. Onder meer de nieuwvestigers per provincie en per sector (bijv. ICT en telecommunicatie).

Voor toelichting kunt u contact opnemen met Peter van Geffen, directeur Stec Groep B.V., telefoon (024) 352 16 16 (kantoor) of 06 50 29 26 27.

www.stec.nl

Stec Groep
Postbus 31210
6503 CE Nijmegen
Toernooiveld 222
6525 EC Nijmegen
telefoon: (024) 352 16 16
fax: (024) 352 16 10
e-mail: info@stec.nl
website: www.stec.nl