Kempen & Co

PERSBERICHT

Dexia wil bod uitbrengen op Kempen & Co

Amsterdam, 22 mei 2001 Kempen & Co N.V. maakt bekend dat Dexia groep voornemens is, via haar dochteronderneming Dexia Banque Internationale à Luxembourg, een bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen Kempen & Co. Dexia is een Europese bankgroep met drie kernactiviteiten: public and project financing, retail financial services en investment management services, waaronder de capital markets activiteiten vallen. Dexia is genoteerd in België, Frankrijk en Luxemburg en is 100% aandeelhouder van Labouchere. Het is de intentie om de activiteiten van Kempen & Co en Labouchere samen te voegen door middel van een fusie. Het voorgenomen bod bedraagt ¤ 83,50 per aandeel in contanten, waardoor Kempen & Co wordt gewaardeerd op een bedrag van ¤ 1.053 miljoen. Het bod vertegenwoordigt een premie van 36% ten opzichte van de gemiddelde koers van Kempen & Co op Euronext Amsterdam over de afgelopen 40 handelsdagen. Het bod zal gestand worden gedaan als, onder meer, ten minste 95% van de aandelen Kempen & Co is aangemeld. Met de beoogde overname van Kempen & Co realiseert Dexia de ambitie om haar positie op het gebied van securities en capital markets in Europa verder uit te bouwen. Als gevolg van de transactie zal Kempen & Co zich versneld kunnen ontwikkelen tot een Europese equity specialist, actief op het gebied van securities brokerage, corporate finance en asset management. De focus zal primair gericht blijven op small- en midcaps en vastgoedondernemingen. Daarnaast zullen Kempen & Co en Labouchere, door middel van de fusie, hun positie in Nederland aanzienlijk verstevigen. De Raad van Commissarissen en de Directie van Kempen & Co ondersteunen het voorgenomen bod.

Strategische rationale

· Met de beoogde overname van Kempen & Co realiseert Dexia de ambitie om haar positie op het gebied van securities en capital markets in Europa uit te bouwen door middel van een actief acquisitiebeleid. Kempen & Co zal hierin, gezien haar expertise en positie op dit gebied, een leidende rol spelen.
· Door zich aan te sluiten bij Dexia kan Kempen & Co versneld haar strategie ten uitvoer brengen om uit te groeien tot een Europese equity specialist. Door de transactie zal Kempen & Co haar cliënten een breder productenpakket kunnen aanbieden en kunnen inspelen op de groeiende behoefte van haar cliënten aan internationale dienstverlening. Door samenwerking met de verschillende onderdelen binnen de Dexia groep kan Kempen & Co:
· Haar Europese research coverage verbreden.
· Haar marktaandeel op Euronext vergroten door de uitbreiding van de mogelijkheden voor internationale orderexecutie.
· Haar producten via het retailnetwerk van Dexia distribueren.
· Haar Corporate Finance activiteiten uitbreiden in de Benelux en Frankrijk.
· Door de voorgenomen fusie worden de volgende voordelen gecreëerd:
· De marktpositie van de combinatie op Euronext Amsterdam wordt aanzienlijk versterkt. De nieuwe combinatie kan institutionele beleggers een brede range van diensten aanbieden. Het gezamenlijk marktaandeel zal circa 5% bedragen.
· De activiteiten van Kempen & Co en Labouchere vullen elkaar uitstekend aan. Het combineren van de distributiekracht in de retailmarkt van Labouchere, waaronder de internetbroker Alex en het effecten leasebedrijf, met de research en vermogensbeheerproducten van Kempen & Co, waaronder de Orange beleggingsfondsen, biedt unieke kansen.
· Door het samenvoegen van (administratieve) systemen en de gezamenlijke ontwikkeling van ICT-toepassingen kunnen belangrijke kostensynergieën worden behaald. De totale synergievoordelen zullen naar verwachting ¤ 40 miljoen per jaar bedragen, te realiseren in 2 tot 3 jaar.

Joop Krant, voorzitter van de Directie van Kempen & Co: "De samenwerking met de verschillende onderdelen van Dexia groep zullen vele veranderingen en nieuwe uitdagingen bieden. Het zal een geweldige impuls zijn voor onze internationale ambities en zal onze medewerkers in staat stellen onze cliënten een breder productenpakket aan te bieden. Wij zijn enthousiast over de beoogde fusie met Labouchere. Door de samenvoeging van de expertise van beide ondernemingen ontstaat een unieke bank in Nederland, die wordt gekenmerkt door creativiteit, ondernemerschap, specialisatie en top kwaliteit. De nieuwe combinatie zal uitstekend gepositioneerd zijn om haar thuisbasis te versterken en zich verder te ontwikkelen tot Europese equity specialist."

Organisatie en management
Beoogd wordt de activiteiten van Kempen & Co en Labouchere samen te voegen door middel van een fusie. Hierdoor zal een onderneming ontstaan met 1.250 medewerkers en een pro forma balanstotaal van EUR 6,8 miljard per ultimo 2000. De pro forma nettowinst over 2000 bedroeg EUR 184 miljoen. De directie van de nieuwe combinatie zal bestaan uit Joop Krant (voorzitter), Evert Greup en Ieko Sevinga van Kempen & Co en de huidige directieleden van Labouchere, Peter Cornet (vice-voorzitter) en Jean van der Spek. Vanuit Labouchere zal nog een directielid worden benoemd. Chris Bierman, de huidige voorzitter van Labouchere heeft wegens gezinsomstandigheden besloten terug te treden. Hij zal een plaats in de Board of Directors van Dexia Banque Internationale à Luxembourg aangeboden krijgen. Het is de bedoeling dat Joop Krant in een later stadium benoemd zal worden als lid van het Executive Committee van Dexia Banque Internationale à Luxembourg.

Een nieuwe Raad van Commissarissen zal worden gevormd onder voorzitterschap van André Roelants, CEO van Dexia Banque Internationale à Luxembourg.

De nieuwe combinatie zal Dexia Nederland gaan heten. De specifieke merknamen en labels van een aantal diensten en producten zullen blijven bestaan.

Beide ondernemingen zijn in het verleden substantieel gegroeid. De nieuwe combinatie heeft de ambitie deze snelle groei te continueren. Mede hierdoor zal de fusie geen nadelige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij beide ondernemingen.

Transactie

· Dexia is voornemens een openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen Kempen & Co. Het bod bedraagt ¤ 83,50 in contanten per aandeel. Dit bod betekent een premie van circa 36% ten opzichte van de gemiddelde koers van Kempen & Co van ¤ 61,28 gedurende de afgelopen 40 handelsdagen.

· Na gestanddoening van het bod zal een retention plan voor medewerkers van Kempen & Co worden ingevoerd.

· Dexia is voornemens om half juni 2001 een biedingsbericht beschikbaar te stellen waarin de voorwaarden van haar bod zullen worden bekendgemaakt. De aanmeldingstermijn voor aandelen zal naar verwachting worden gesloten op 9 juli 2001. Op 13 juli 2001 zal het bod gestand worden gedaan indien alle voorwaarden zijn vervuld waaronder de voorwaarde dat ten minste 95% van de aandelen Kempen & Co is aangemeld.

· Kempen & Co zal een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders bijeenroepen om het bod toe te lichten. De Nederlandsche Bank, de fusiecommissie van de SER, de relevante vakbonden, de Ondernemingsraad van Labouchere, Euronext Amsterdam en alle andere relevante autoriteiten zijn heden op de hoogte gesteld. Tenslotte zal het voorgenomen bod, voorzover vereist, worden neergelegd bij de mededingingsautoriteiten.

Amsterdam, 22 mei 2001

Directie Kempen & Co N.V.
Voor inlichtingen: Mw. Mr C. Horstra (tel. 020 - 5 571 425) Nadere informatie omtrent Kempen & Co N.V. kunt u vinden op www.kempen.nl Directie Bank Labouchere N.V.
Voor inlichtingen: Mw. Drs M. van Beek (tel. 020 - 5 209 078) Nadere informatie omtrent Bank Labouchere N.V. kunt u vinden op www.labouchere.nl

Profiel Kempen & Co
Kempen & Co is een gespecialiseerde bank met drie kernactiviteiten: effectenbemiddeling en -advies, corporate finance en vermogensbeheer. De bank heeft in Nederland binnen deze drie kernactiviteiten een leidende positie in small en midcaps, dat wil zeggen ondernemingen met een beurswaarde onder ¤2,5 miljard en in vastgoedfondsen. Ultimo 2000 had de bank 353 medewerkers in dienst. In het boekjaar 2000 bedroeg het nettoresultaat ¤ 66 miljoen.

Profiel Dexia
Dexia Banque Internationale à Luxembourg (Dexia BIL) is, samen met Dexia Bank in België en Dexia Crédit Local in Frankrijk, onderdeel van de Europese bank groep Dexia. In Luxemburg is zij actief op het gebied van commercial banking, private banking en fund administration services. In internationaal verband is zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de private banking, asset management en fund administration activiteiten van de groep.

Dexia BIL is niet alleen een van de huidige vooraanstaande banken in het financiële centrum Luxemburg, zij is ook de oudste bank in het Groot Hertogdom. Sinds de oprichting van Dexia Bil in 1856 heeft zij een actieve rol gespeeld in de ontwikkeling van de Luxemburgse economie.

Ultimo 2000 had de bank meer dan 5.000 medewerkers in dienst in ruim 20 landen. In het boekjaar 2000 behaalde Dexia BIL een netto winst van EUR 246,1 miljoen.

Profiel Labouchere
Labouchere is een beleggersbank die zich richt op het aanbieden van een breed assortiment financiële producten en diensten. De organisatie is opgebouwd uit vijf business units. Financial Products (financiële producten voor particuliere beleggers onder de merknaam Legio); E-brokerage (online beleggen voor particuliere beleggers onder de merknamen Alex en VEB Bottom-Line); Private Banking (vermogensbeheer en effectenadvies ten behoeve van particuliere beleggers); Retail Services (financiële producten voor onafhankelijke tussenpersonen) en Investment Banking (advies, bemiddeling en handel in geld- en kapitaalmarktproducten). Ultimo 2000 had de bank 899 medewerkers in dienst. In het boekjaar 2000 bedroeg het nettoresultaat ¤ 118 miljoen.