DSM

22 mei 2001

DSM-prijs voor Chemie en Technologie 2001 (EUR 5000) toegekend aan


* dr. Felix van der Kooij uit Schiedam voor zijn onderzoek naar het fasengedrag en dynamica van suspensies van colloïdale plaat- en staafvormige deeltjes aan de Universiteit Utrecht en
* David van Steenwinckel uit Kessel-Lo (B) voor zijn onderzoek naar de constructie van een Novelty Filter met behulp van Fotorefractieve Polymeren aan de Katholieke Universiteit Leuven (B)

De DSM-prijs voor Chemie en Technologie 2001 is toegekend aan Felix van der Kooij (29) uit Schiedam en David van Steenwinckel (25) uit Kessel-Lo (B). Beiden ontvingen vandaag op Kasteel Vaalsbroek te Vaals de prijs, een oorkonde en een geldbedrag van EUR 5000, uit handen van Peter Elverding, voorzitter Raad van Bestuur DSM. Elverding benadrukte het belang van de creatieve aanpak van pionierende research door talentvolle jonge onderzoekers voor een onderneming als DSM en was ingenomen met het feit dat het aantal inzendingen dit jaar het hoogste ooit was.

Aanmoediging voor pionierende research

Met de in 1986 ingestelde jaarlijkse DSM-prijs voor Chemie en Technologie wil het chemieconcern jonge promovendi aan Nederlandse en Vlaamse instituten voor wetenschappelijk onderzoek aanmoedigen tot creatieve, pionierende researchactiviteiten. DSM vindt dit belangrijk, omdat deze activiteiten een vertrekpunt vormen voor de ontwikkeling van nieuwe kennisintensieve, industriële processen, of van technisch hoogwaardige producten. Daarnaast is DSM van mening dat kwalitatief hoogstaand universitair onderzoek parallel loopt met academisch onderwijs van hoog niveau. De prijs past in het beleid van DSM Research, waarvan samenwerking met universiteiten een wezenlijk onderdeel uitmaakt. Een geldbedrag van EUR 1250 werd toegekend aan acht overige prijswinnaars.

Uit het juryrapport van Felix van der Kooij

"Hij heeft dit werk uitgevoerd binnen de vakgroep Fysische en Colloïd Chemie o.l.v. de hoogleraren Lekkerkerker en Philipse. De prijswinnaar heeft in zijn onderzoek voor het eerst het rijke fasengedrag van colloïdale suspensies van plaatjes en staafjes systematisch in kaart gebracht. Enerzijds heeft hij op creatieve wijze deze suspensies zodanig kunnen bereiden dat de effecten van de vorm van de deeltjes en de effecten van hun elektrische eigenschappen kunnen worden gescheiden;

anderzijds heeft hij door zeer geavanceerde metingen met synchrotronstraling het fasengedrag van deze vloeibaar kristallijne systemen kunnen ophelderen.
Theoretische voorspellingen van dit fasengedrag, die ten dele meer dan 50 jaar teruggaan of gebaseerd zijn op recente computersimulaties, vinden met het werk van Van der Kooij hun experimentele bevestiging. Het belangrijkste toepassingsgebied van dit onderzoek ligt bij een beter wetenschappelijk begrip van kleisystemen die in tal van technologieën worden toegepast, katalysatoren en nanocomposieten. Door het werk van Van der Kooij zal ons begrip van deze systemen ongetwijfeld een grotere diepgang krijgen en daardoor nog vele vruchten afwerpen," aldus de jury, die onder de indruk was van de elegantie van het onderzoek en van de creativiteit en productiviteit van Felix van der Kooij en kende hem daarom met groot genoegen de 1e prijs voor Nederland toe.

Uit het juryrapport van David van Steenwinckel

"Hij heeft dit werk uitgevoerd binnen het Research Center for Molecular Electronics and Photonics onder leiding van prof. Persoons. De jury heeft zich bij de keuze laten leiden door het zeer innoverende karakter van het onderzoek, waarbij fundamentele principes uit de polymeerchemie en de elektrochemie gecombineerd zijn met optica om te komen tot een zeer geavanceerd technologisch produkt. Het gerealiseerde device, een novelty filter die statische beelden volledig wegfiltert, is één van de eerste optische devices voor fotonische toepassingen, geheel gesteund op organische materialen waarbij gebruik is gemaakt van zeer speciale polymeren en composietmengsels," aldus de jury die onder de indruk was van het innoverende karakter van het onderzoek en de heldere en gezagvolle manier waarop David van Steenwinckel het werk gepresenteerd heeft en kende hem daarom met groot genoegen de 1e prijs voor Vlaanderen toe.

Andere prijswinnaars

De acht overige prijswinnaars, die een geldbedrag van EUR 1250 werd toegekend, zijn: Erik Schäffer uit Noordwolde, Jaco Boelhouwer uit Eindhoven, Robert van den Heuvel uit Wageningen, Leonard Prins uit Enschede, Wim van Rhijn uit Beerse (B), Tom Vosch uit Heusden-Zolder (B), Wouter Reyntjens uit Brugge (B) en Frederik Tielens uit Elsene (B).

Juryleden :

De jury bestond uit de volgende personen:

* prof. dr. E.M. Meijer (voorzitter, directeur DSM Research);
* prof. dr. J. Schoonman (hoogleraar toegepaste anorganische chemie aan deTechnische Universiteit Delft en oud-voorzitter ACC);
* prof. dr. B. Zwanenburg (hoogleraar organische chemie aan de Universiteit Nijmegen en oud-voorzitter SON);
* dr. F.Th. Hesselink (directeur chemische wetenschappen NWO);
* prof. dr. E. Drent (consultant basic and exploratory research, Shell Research and Technology Centre);

* prof. dr. ir. G.F. Froment (emeritus hoogleraar Universiteit Gent);

* prof. dr. J. Uytterhoeven (oud-decaan faculteit Landbouwwetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven);
* prof. dr. ir. L.C.E. Struik (directeur Polyolefins, DSM Research);
* ir. J.A. Roels (directeur Life Sciences, DSM Research);
* prof. dr. J.A. Put (directeur Performance Materials, DSM Research);

* ir. H.T. Bischoff (directeur Base Chemicals, DSM Research);
* prof. dr. ir. J.G.H. Joosten (director research planning, DSM Research);

* dr. L.A.L. Kleintjens (coordinator academic contacts & external research, DSM Research).