SLAU Nieuwsbrief mei 2001

Met in deze editie:


- Het Huiskameronweer met Carry Slee en Rinus Ferdinandusse
- Literaire Boottochten

- Maand van het Spannende Boek

- Tivoli Writers Block

- Enquête en winnaar

Het Huiskameronweer met Carry Slee, Rinus Ferdinandusse en Duo Toccante

Eigenlijk zat Carry Slee (1949) al lang en breed in het boekenvak, toen ze besloot zich fulttime met literatuur bezig te houden. Als kind knipte en plakte ze al haar eigen bibliotheek, en toen ze zelf kinderen had schreef ze speciaal voor hen korte verhalen. Toen die bij hun lijfblad Bobo goed werden ontvangen, nam Slee ontslag als docente en publiceerde ze een reeks verhalen over de kleuters Iris en Michiel. Haar werk groeide met haar kinderen mee. Toen Slee's oudste dochter tien jaar werd, schreef haar moeder voor die leeftijd een boek: Verdriet met mayonaise, dat in 1992 de prijs van de Kinderjury behaalde. Vanaf dat moment ontving Slee een reeks prijzen voor boeken als Meester Paardenpoep, Ridder Schijtebroek en Afblijven. Dit jaar slaat Slee een nieuwe weg in. Haar eerste boek voor volwassenen, de autobiografische roman Moederkruid, werd zeer positief ontvangen. In Moederkruid verhuist het gezin van een failliete kleermaker naar een 'mindere buurt'. De kinderen, twee zusjes, mogen met niemand omgaan. Als de relatie tussen de ouders verslechtert, wordt de angst voor de meisjes te groot om te dragen.
Rinus Ferdinandusse (1931) wordt wel de godfather van het misdaadgenre genoemd.
Hij was van 1969 tot 1996 hoofdredacteur van Vrij Nederland, dat in 1980 mede op zijn initiatief begon met de jaarlijkse uitgave van de Vrij Nederland Detective & Thrillergids. Inmiddels is dit dé 'Michelingids' van de spannende boeken. Ferdinandusse bekijkt crime van alle kanten. Als interviewer sprak hij toppers als Ruth Rendell, John Le Carré en James Ellroy. In de hoedanigheid van recensent is hij meedogenloos toonaangevend. Als auteur tenslotte viel Ferdinanduss veel lof ten deel. Zijn thriller Naakt over de Schutting (1966) werd verfilmd door Frans Weisz. Na boeken als Zij droeg die nacht een paars corset en De haren van de vos was het lang stil. Tot deze maand: op uitnodiging van de Stichting CPNB schreef Ferdinandusse het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek 2001: Dovemansoren. Bloedstollend als altijd.
De flamencomuziek wint in Nederland gestaag aan populariteit en bekendheid. Op die ontwikkeling speelt Duo Toccante met liefde in. Ragnar van Linden van den Heuvell (zang) en Annedee Jaeger (gitaar) treden sinds enkele jaren op met voornamelijk Spaans georiënteerde, licht klassieke muziek. Boeiende muziek voor een breed publiek, van Manuel de Falla en Joaquin Rodrigo tot Frederico Garcia Lorca en Enrique Granados.
Maandag 18 juni, 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Entree gratis. Meer informatie op http://slau.frodo.nl. Contact: 030-2367712 of stichting_slau@hotmail.com.

Literaire Boottochten

Nog vijf zondagmiddagen vaart een bijzondere plezierboot door de wateren van Utrecht. Prominente stadsgenoten gidsen de passagiers door de 'andere' Domstad. Een stad van cultuur, wetenschap, filosofie en maatschappelijke discussie. Vertellingen over Utrecht worden gelardeerd met welgekozen gedichten en verhalen. In de komende weken fungeren nog vijf gasten als reisleider. Allereerst op 27 mei Paul van Vlijmen, directeur van het Nederlands Spoorwegmuseum. Hij uit zijn verbazing over deze middeleeuwse stad, die hij
'dramatisch mooi' vindt, maar tegelijkertijd zo kneuterig. Een week later vertelt schrijfster Manon Uphoff over 'Utrecht van toren tot kelder'. In de weken daarna stappen nog Peter de Haan (directeur van het Universiteitsmuseum), Bernard Tomlow (advocaat) en Pieter Beelaerts van Blokland (voormalig Commissaris van de Koningin) in de boot. Een volledig programma is te verkrijgen via 030-2711414. De Literaire Boottochten worden georganiseerd door Boekhandel Broese, De Paardenkathedraal, het Nationale Museum van Speelklok tot Pierement, Muziekcentrum Vredenburg, de Stadsschouwburg en Stichting Literaire Activiteiten Utrecht. Afvaart 14.00 uur, steiger Stadschouwburg Utrecht. Vaargeld fl. 22,50, CJP/U-Pas fl. 20,-.

Maand van het Spannende Boek

Karakteristieke hoofdpersonen, oorspronkelijke en herkenbare verhalen, uitgebreide sfeertekening en vooral veel suspense. Allemaal kenmerken van het Nederlandse spannende boek. Thrillers, politieromans en faction van eigen bodem zitten meer dan ooit in de lift. Na de successen van onder meer Baantjer, Tomas Ross en Jef Geeraerts stonden de poorten de laatste jaren wijd open voor verhalen uit eigen land. Op papier, in de bisocoop en op televisie, getuige het massale succes van series als Blauw blauw en Dok 12. Goede reden voor de organisatie van de Maand van het Spannende Boek om de 2001-editie geheel te wijden aan Nederlandse spanning en sensatie. Onder de noemer crime.nl staat de maand juni in het teken van de vele spannende auteurs die ons land rijk is. De SLAU laat zich daarbij niet onbetuigd. In Het Huiskameronweer van 18 juni vertelt Rinus Ferdinandusse, auteur van het spannende boekenmaandgeschenk, over zijn oeuvre. Daarnaast verzorgt de SLAU twee avonden met de Gemeentebibliotheek, waarop respectievelijk Aad van den Heuvel en Marjan Berk te gast zijn. In boekhandel Broese praten de Utrechtse crime-auteurs Bert Muns en Ed van Eeden over hun werk. Deze en andere activiteiten in de regio op een rijtje: 6 juni Ed van Eeden en Bert Muns in boekhandel Broese op de Stadhuisbrug, 19.30 uur, entree f 2,50.
7 juni René Verhulst in Gemeentebibliotheek Utrecht, Oudegracht 167, 19.30 uur, entree gratis.
13 juni René Appel in boekhandel Veenendaal te Amersfoort. 18 juni Rinus Ferdinandusse in Hofman Café, Janskerhof 17A, Utrecht. 20.00 uur, entree gratis.
21 juni Aad van den Heuvel in Gemeentebibliotheek Utrecht, Oudegracht 167, 19.30 uur, entree gratis.
28 juni Marjan Berk in Gemeentebibliotheek Utrecht, Oudegracht 167, 19.30 uur, entree gratis.

Tivoli Writers Block

Toer nummer één voerde Writers Block naar onder meer Tilburg en Amsterdam. Krap twee maanden later gaat het collectief schrijvers door naar Nijmegen, Groningen, Delft en Rotterdam. De Utrechtse popzaal Tivoli nam, na literaire initiatieven in eigen huis en op het Lowlands-festival, onlangs het initiatief tot een toernee van dichters, schrijvers en performers langs zalen uit het clubcircuit. Onder de deelnemers zijn Utrechters Ronald Giphart, Jack Nouws, Hagar Peeters en het Groninger gezelschap De Dichters uit Epibreren. Ook striphelden Barbara Stok en Fokke & Sukke reizen mee. In juni zijn Doornroosje (Nijmegen, 1 juni), de Oosterpoort (Groningen, 2 juni), Alcuin (Delft, 6 juni) en Calyso (Rotterdam, 7 juni) aan de beurt. In de zomer zal Tivoli weer een programma verzorgen het Lowlands-festivale te Biddinghuizen. Dan treden onder meer aan: PF Thomese, Khalid Boudou en Maarten van de Elzen. Ook is er een editie van festival Beeldspraak. Informatie: www.tivoli.nl, www.lowlands.nl en www.vrouwkje.com.

Enquête en prijswinnaar

Sinds januari is op de SLAU-internetpagina een enquête te vinden. De SLAU wil in de komende tijd in kaart brengen hoe internetgebruikers de pagina waarderen en hoe de site nog verder geoptimaliseerd zou kunnen worden. Het invullen van de enquête duurt hooguit drie minuten én kan wat extra's opleveren: maandelijks wordt een boek verloot dat is verschenen bij een van de SLAU-activiteiten. De winnaar van mei is Annette van den Bosch. De lezingenbundel Schrijvende denkers wordt haar zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Ook meedoen? Surf naar http://slau.frodo.nl/enquete.

SLAU-Agenda:

27 mei: Literaire Boottocht met Paul van Vlijmen, afvaart 14.00 uur, steiger Stadschouwburg Utrecht. Vaargeld fl. 22,50, CJP/U-Pas fl. 20,-. 3 juni: Literaire Boottocht met Manon Uphoff, afvaart 14.00 uur, steiger Stadschouwburg Utrecht. Vaargeld fl. 22,50, CJP/U-Pas fl. 20,-. 6 juni: Bert Muns en Ed van Eeden in boekhandel Broese op de Stadhuisbrug, 19.30 uur, toegang fl. 2,50.
10 juni: Literaire Boottocht met Peter de Haan, afvaart 14.00 uur, steiger Stadschouwburg Utrecht. Vaargeld fl. 22,50, CJP/U-Pas fl. 20,-. 17 juni: Literaire Boottocht met Bernard Tomlow, afvaart 14.00 uur, steiger Stadschouwburg Utrecht. Vaargeld fl. 22,50, CJP/U-Pas fl. 20,-. 18 juni: Het Huiskameronweer met Carry Slee, Rinus Ferdinandsse en Duo Toccante. 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17A, Utrecht. Entree gratis. 21 juni: Aad van den Heuvel in gesprek met Ed van Eeden, i.h.k.v. de Maand van het Spannende Boek, Openbare Bibliotheek, Oudegracht, Utrecht, 19.30 uur, entree gratis.
24 juni: Literaire Boottocht met Pieter Beelaerts van Blokland, afvaart 14.00 uur, steiger Stadschouwburg Utrecht. Vaargeld fl. 22,50, CJP/U-Pas fl. 20,-.
28 juni: Marjan Berk i.h.k.v. de Maand van het Spannende Boek, Openbare Bibliotheek, Oudegracht, Utrecht, 19.30 uur, entree gratis.