Provincie Groningen

Groningen, 22 mei 2001 Besluitenlijst nr.18

1. GS hebben het werkprogramma 2001 van de promotor biologische landbouw vastgesteld. De werkzaamheden van de promotor richten zich met name op de thema's "kennisontwikkeling en kennisoverdracht" en "afzetbevordering". Daarnaast zijn de thema's "onderwijs" en arbeid" van belang. Vanuit het thema kennisontwikkeling wordt ingezet op steun aan onderzoeksprojecten vanuit de Wur (Wageningen Universiteit & Research) en steun aan proefboerderijen, die een biologische taak hebben. Kennisoverdracht richt zich op boeren en tuinders die nog nauwelijks weet hebben van biologische landbouw en/of willen omschakelen. Verder zal de promotor zich bezighouden met consumentenbewustwording , afstemming met de NLTO (de Vakgroep Biologische Landbouw), de noordelijke provincies en landelijk en met het actief benaderen van agrarische scholen om ook daar de biologische landbouw onder de aandacht te brengen.
2. In een brief aan het Interprovinciaal Overleg brengen GS hen op de hoogte van het Groningse standpunt over de instelling van een provinciale rekenkamer. Dit standpunt is op 11 mei jl. besproken in de statencommissie Bestuur en Financiën. De Groningse Staten gaan akkoord met de instelling van een provinciale rekenkamer. Belangrijke criteria voor een rekenkamer zijn: deskundigheid en nabijheid. Daarom hebben de Groningse Staten een voorkeur voor een landsdelige rekenkamer. Een landelijke organisatievorm is acceptabel, indien de provinciespecifieke aandacht en aanpak gewaarborgd wordt.

3. GS hebben de voortgangsrapportage Welzijn en Zorg 2000 vastgesteld.

4. GS hebben in principe besloten een subsidie van 36.000,- toe te kennen aan de NLTO voor de voorzetting van het project MLHD onkruidbestrijding. Doel van het project is 30% reductie op het gebruik van bestrijdingsmiddelen te bereiken.
5. In een brief aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur leggen GS signalementen voor het gehandicaptenbeleid 2001-2003 voor. Deze signalementen zijn gemaakt door de stuurgroepen van de regiovisies gehandicaptenbeleid en ggz. In beide signalementen zijn actiepunten geformuleerd.

6. In een brief aan de statencommissie Milieu, Verkeer en Vervoer informeren GS hen over de voorgang infrastructurele werken per 1 april 2001. Deze voortgangsrapportage beschrijft de uitvoering van werkzaamheden aan hoofdwegen en vaarwegen ten gevolge van bodemdaling door aardgaswinning.

7. In een voordracht aan Provinciale Staten stellen GS voor het reglement van het interprovinciale waterschap Lauwerswalden en Fryslan definitief vast te stellen om de zittingstermijn van het bestuur met twee jaar te verlengen. De huidige zittingstermijn eindigt op 1 januari 2002, dit moment valt samen met de besluitvorming over de Friese Waterschapsevaluatie. Omdat dit ongewenst wordt geacht is besloten het mandaat van het zittende bestuur met twee jaar te verlengen.

8. GS stemmen definitief in met het Actieprogramma Water Groningen 2001. Voor meer informatie, zie persbericht nr.101, d.d. 22-05-01.
9. GS stemmen in met het projectplan "Calamiteitenaanpak 2". Voor meer informatie, zie persbericht nr.102, d.d. 22-05-01.
10. In een brief aan de leden van Provinciale Staten over het Huis van de Sport geven GS aanvullende informatie i.v.m. provinciaal risico en mogelijke wachtgeldverplichtingen na beëindiging van de subsidie.

11. In een voordracht aan Provinciale Staten stellen GS voor de beleidsnotitie Mondiale Bewustwording vast te stellen.
12. GS hebben besloten een subsidie van 2.880,- te verlenen aan de Werkgroep Roofvogels Noord Nederland (WRN) regio Noord voor uit te voeren werkzaamheden met betrekking tot het verzamelen van broedbiologische - en verspreidingsgegevens van roofvogels en het in kaart brengen van systematische roofvogelvervolging in de provincie Groningen.

13. GS hebben besloten een subsidie van 10.000,- te verlenen aan het CNME, Landschapsbeheer Groningen, de Milieufederatie en Stichting het Groninger Landschap voor een te houden ontmoetingsdag voor de vele vrijwilligers binnen de provincie Groningen die werkzaam zijn op het natuur, milieu en landschap.

14. GS hebben besloten een subsidieverzoek van Staal Prepress voor de uitgave van de herdruk van het Groot Groninger Spreekwoordenboek af te wijzen, omdat het verzoek niet voldoet aan de subsidievoorwaarden.

15. GS hebben besloten goedkeuring te onthouden aan het bestemmingsplan "partiële herziening buitengebied m.b.t. solitaire windmolens" van de gemeente Delfzijl. Het plan beoogt de planologische regeling in overeenstemming te brengen met het provinciaal beleid inzake solitaire windmolens. Omdat de gemeente hierin niet is geslaagd (de bouwmogelijkheid voor solitaire windmolens zelf is er niet uitgehaald) wordt, mede op advies van de commissie Bestemmingsplannen, besloten goedkeuring te onthouden.

16. GS hebben besloten een subsidie van 1.500,- te verlenen aan het Astma Fonds Groningen voor de organisatie van een voorlichtingsmanifestatie op 10 november a.s.
17. GS hebben besloten een subsidie van 20.000,- te verlenen aan de Dellemansstichting ten behoeve van het project "Stop Sociaal Isolement."

18. GS hebben besloten een subsidieverzoek van de Stichting Morgenland College voor het organiseren van een provinciale sportdag af te wijzen, omdat geen subsidie wordt verleend aan reguliere activiteiten van scholen.

19. GS hebben besloten een subsidieverzoek van C.V.V. Oranje Nassau Groningen voor gehandicaptenvoetbal binnen de eigen vereniging af te wijzen, omdat de kosten met name betrekking hebben op aanpassingen en extra voorzieningen in de sportaccomodatie en op vervoerskosten en dit past niet binnen de subsidiecriteria.
20. GS hebben besloten een subsidie van 1.000,- te verlenen aan de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond voor de organisatie van het 5e Noordelijk Open Rolstoelranglijsttennistoernooi.
21. GS hebben besloten het bestemmingsplan "Van Starkenborgh" van de gemeente Groningen goed te keuren. Het plan voorziet in de mogelijkheid om ten noorden van het Van Starkenborghkanaal te Groningen ca. 300 woningen te bouwen.

22. GS stemmen in met het voorstel aan Talisman projectmanagement & training opdracht te verlenen tot het schrijven van een bedrijfsplan voor het concept Bytemobiel en hiervoor een bedrag van 4.665,- beschikbaar te stellen. Het Bytemobiel is een bus, die door de provincie zal rijden langs scholen en jongerencentra. Jongeren kunnen in de bus kennismaken met de digitale wereld en o.a. workschops volgen.

23. GS hebben besloten een subsidie van 50.000,- te verlenen aan het muziektheaterproject "Op de Hoek" van de Stichting Jan Roos. Het doel van Op de Hoek is tweedelig. Aan de ene kant speelt de artistiek-inhoudelijke ambitie, maar met name het maatschappelijk belang weegt zwaar. Bij het maken van dit theaterstuk is de inzet om langdurig werklozen de kans te bieden een zinvolle bijdrage te leveren aan het maatschappelijk en culturele leven in de stad.
24. In een brief aan de gemeente Appingedam geven GS aan een provinciale bijdrage van 52.500,- bij te willen dragen voor de aanleg van een fietspad langs de Tolweg richting het Schildmeer. Het trace is opgenomen in het plan "Herinrichting Midden Groningen". Het plan sluit aan op een door de gemeente Slochteren aan te leggen fietspad., zodat het Schildmeer vanuit Siddeburen en vanuit Appingedam wordt ontsloten. De verbinding is van belang voor de toeristische ontwikkeling van het Schildmeer en als dagrecreatieve voorziening.

25. GS hebben kennis genomen van de discussienotitie Grondbeleid. In deze notitie wordt een analyse gegeven van de knelpunten op de grondmarkt in Groningen, de rol van de provincie op de grondmarkt en de kansen die er zijn om de effectiviteit van het provinciale grondbeleid te vergroten. De notitie dient de basis te vormen voor een debat van GS met de statencommissie Ruimte, Water en Groen.
26. GS stemmen in met de concept-Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie (BLOW). Voor meer informatie, zie persbericht nr.103, d.d. 22-05-01.

27. GS stemmen in met de conceptnota Integraal provinciaal asielzoekersbeleid. Voor meer informatie, zie persbericht nr.104, d.d. 22-05-01.