Provincie Groningen

Groningen, 22 mei 2001 Persbericht nr. 104

Kader integraal asielzoekersbeleid vastgesteld

Vandaag hebben Gedeputeerde Staten de nota Integraal Asielzoekersbeleid vastgesteld. De nota spreekt over drie verschillende soorten beleidsonderdelen:

* De verdeling van de opvang;

* Opvanggerelateerde zaken;

* Flankerend beleid.

Een permanente opgave

Het provinciaal bestuur gaat er vanuit dat de opvang van vluchtelingen in onze provincie geen tijdelijk verschijnsel is. Onlusten, armoede en onderdrukking zullen immers grote vluchtelingenstromen op gang blijven brengen. Ook de komende decennia zal in Groningen opvang geboden moeten worden. Die permanente opvang zal veel gevarieerder en soms ook kleinschaliger van vorm kunnen zijn. Wat dat betreft staan gemeenten voor een transformatieopgave, waarbij de Provincie bereid is te ondersteunen. Met name de Groninger gemeenten hebben aangegeven een regisserende rol van de Provincie op prijs te stellen.

De verdeling van de opvang

Mede op verzoek van de Provincie bieden de Groninger gemeenten in de loop van 2001 aan 9600 asielzoekers onderdak. Doordat de instroom van asielzoekers nog altijd groter is dan de uitstroom en het verblijf langer duurt, is er een tekort aan opvangplaatsen. De Provincie wil een regisserende, sturende en ondersteunende rol vervullen in de verdeling van opvangplaatsen over de Groninger gemeenten en de realisatie van (semi)permanente centra in plaats van de tijdelijke opvang.

De verschillende overheden denken na over een verdeelsleutel voor het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers per provincie. Gedeputeerde Staten van Groningen zijn van mening dat er bij een verdeelsleutel niet alleen gekeken moet worden naar het aantal huidige inwoners per provincie, maar ook naar bestaande uitgangssituaties en infrastructurele mogelijkheden per regio. Daarmee is het College tot meer bereid dan rechtevenredig aan de bevolkingsomvang.

Opvanggerelateerde zaken

De toename van het aantal opvangplaatsen verhoogt de druk op (plaatselijke) voorzieningen. Zo zijn er capaciteitsproblemen in het (voortgezet) onderwijs en in verschillende disciplines in de zorg (huisartsen, tandartsen, maatschappelijke zorg enz.). Speciale aandacht gaat hierbij uit naar hulpverlening gericht op jongeren die onder druk komt te staan vanwege het stijgende aantal AMA's. Een ander aspect is de opvang van legale dakloze asielzoekers en openbare orde en veiligheid. De Provincie zal zich actief inzetten voor deze opvanggerelateerde problematiek.

Flankerend beleid

Inmiddels zijn er een aantal initiatieven ontplooid rond onderwijs en (betaald) werk voor asielzoekers. Dit flankerende beleid is gericht op maatschappelijke participatie van asielzoekers. Het idee er achter is dat maatschappelijke participatie zowel bij een uiteindelijk vertrek naar het land van herkomst dan wel voorgoed verblijf in Nederland nuttig is. Voorbeelden hiervan die (met medewerking van de Provincie Groningen) reeds in gang gezet zijn, zijn vrijwilligerswerk voor asielzoekers (bij de voorbereidingen van de Graanrepubliek in de locomotievenremise in Nieuweschans) en het werk- leertraject voor asielzoekers. Ook in de toekomst zal de Provincie zich actief opereren in deze flankerende beleidsterreinen.

Hoe verder?

De nota Integraal Asielzoekersbeleid zal op 4 juli aanstaande worden besproken in de vergadering van Provinciale Staten. Na de zomervakantie zal het college van GS - na overleg met instanties als het COA, de IND, het Rijk, de Groninger gemeenten en gespecialiseerde organisaties als bijvoorbeeld de District Huisartsen Vereniging Groningen, onderwijsinstellingen en (vrijwillige) welzijnsorganisaties
- uitgewerkte voorstellen gericht op specifieke onderdelen van het beleid doen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers, 050 - 316 41 39.