Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Internationale nucleaire oefening met Frankrijk op dinsdag 22 mei 2001
Brugge, 17/5/2001
Frankrijk organiseert een internationale rampoefening te Gravelines op dinsdag 22 mei 2001 in verband met een nucleair incident (vanaf 6 uur tot 22 uur). Men werkt met reële meteo. Het scenario van de oefening is niet gekend.

Het crisiscentrum van de Belgische regering (CGCCR) zal geactiveerd worden met de verschillende cellen van het nationaal nucleair noodplan (meetcel, evaluatiecel, informatiecel).
De provincies West-Vlaanderen en Henegouwen worden eveneens bij de oefening betrokken.

Er wordt bilateraal geoefend, in die zin dat België haar fictieve metingen doorstuurt naar Frankrijk, die na omrekening deze fictieve waarden terugstuurt naar het CGCCR in België. Op die manier kunnen de nucleaire deskundigen in de evaluatiecel in Brussel de nodige maatregelen bepalen die fictief moeten getroffen worden en die naar de diverse deelnemers worden gestuurd.

Op het niveau van het provinciaal gouvernement wordt het provinciaal crisiscentrum in Brugge geactiveerd in een beperkte samenstelling en met een aantal personen in standby.
Ook een vertegenwoordiger van het crisiscentrum van de provincie Zeeland zal in het provinciaal crisiscentrum aanwezig zijn. In functie van de evolutie van het scenario in Frankrijk kunnen eventueel deskundigen van de civiele bescherming en van het Ministerie van Landbouw opgeroepen worden.

MEER INFORMATIE KUNT U BEKOMEN BIJ DE DIENST OPENBARE HULPVERLENING MARIANNE VERREWAERE 050/405.681