BOVAG-RAI

Protestactie BOVAG-RAI

Gifgroen lintje tegen hoge benzineprijs

Morgen, 22 mei, starten BOVAG en RAI een actie. Beide organisaties willen Politiek Den Haag wijzen op de mening van hun eigen kiezers over de torenhoge benzineprijzen. Het is de hoogste tijd dat de belasting op benzine wordt verlaagd met tenminste het Kwartje van Kok. Met advertenties, gifgroene vlaggen en lintjes geven branche en consument aan dat het Kwartje er nu echt af moet.

Vanaf ongeveer 08.30 uur reikt BOVAG de eerste gifgroene protestlintjes uit aan automobilisten en tankstationhouders op diverse tankstations tussen Hilversum en Den Haag. Om 13.45 uur overhandigt een 'gifgroene' BOVAG-RAI delegatie de gifgroene protestlintjes aan leden van de Tweede Kamer op Het Plein in Den Haag. Een aantal ludieke steltlopers en 'sky-guys'(9 meter hoge pijpen waar lucht in wordt geblazen) symboliseren hierbij de torenhoge benzineprijzen. Verder staan er de komende dagen advertenties in diverse ochtendbladen en op het grote billboard bij het BOVAG-huis aan de A12. De burger kan tevens via www.bovag.nl reageren op een aantal stellingen.

BOVAG en RAI roepen het gifgroene lintje uit als protestsymbool tegen de hoge benzineprijzen. De organisaties nodigen iedereen uit die 'giftig'is om dit te tonen met een gifgroen lintje. Zolang de voorraad strekt kan bij de deelnemende tankstations gratis een gifgroen lintje worden afgehaald met daarop de tekst 'Kok, kom op met dat kwartje'. Het lintje kan bijvoorbeeld aan auto of kleding worden bevestigd om zo te laten zien dat het Kwartje moet worden teruggegeven. Bij BOVAG aangesloten tankstations krijgen bovendien meterslange gifgroene linten die als spandoek kunnen worden gebruikt. Alle leden van BOVAG ontvangen de komende dagen postermateriaal om hun klanten te tonen dat ook zij de benzineprijs te hoog vinden. Tegelijkertijd kunnen ze hun klanten hiermee attenderen op de mogelijkheid om zich via een gifgroen lintje tegen de hoge benzineprijzen uit te spreken.

Vanaf juli 1991 zijn Nederlandse automobilisten 18 tot 25 cent extra accijns gaan betalen om zo het financieringstekort bij de Rijksoverheid te dichten. Nu, zo'n 10 jaar later, is de overheid rijker dan ooit en heeft het Kwartje de staatskas inmiddels zo'n 15,5 miljard gulden extra opgeleverd. De overheid bepaalt momenteel ruim 60% van de benzineprijs. De inhaligheid van de overheid treft zowel burgers als bedrijven. De benzineprijzen zijn ontoelaatbaar hoog, de economische groei loopt gevaar en de inflatie stijgt sterk. Daarom moet de belasting op brandstof omlaag.

Sinds de vorige actie van BOVAG en RAI in september 2000 tegen de hoge autokosten in Nederland is de motorrijtuigenbelasting omlaag gegaan met ruim 300 miljoen. Dit is volgens de organisaties echter nog lang niet voldoende. Daarom is er nu opnieuw een brief namens BOVAG en RAI aan het kabinet gestuurd en wordt er nu opnieuw actie gevoerd. De overheid ontvangt dit jaar naar verwachting maar liefst zo'n 29 miljard gulden uit het wegverkeer. Hiervan wordt slechts zo'n 10 miljard gulden in de infrastructuur geïnvesteerd.

EINDE BERICHT