Gemeente Zwolle

Plan van aanpak huiselijk geweld Datum uitgave: 22-05-2001

Onderwerp :Zorg en welzijn

Plan van aanpak huiselijk geweld

Na overleg met betrokken instellingen zoals regiopolitie IJsselland, RIAGG, GGD, de Kern maatschappelijke dienstverlening, Slachtofferhulp IJsselland en Vrouwenopvang aan de IJssel over het plan van aanpak huiselijk geweld heeft het college besloten de terugvalpreventie als eerste knelpunt op te pakken. De aanpak van de andere knelpunten wordt uitgewerkt door Vrouwenopvang Overijssel. Vorig jaar heeft de gemeenteraad voor de periode 2001/2002 eenmalig fl 285.000,- beschikbaar gesteld dat ingezet wordt voor de aanstelling van een coördinator huiselijk geweld voor één jaar bij Vrouwenopvang Overijssel, de realisatie van een sluitende aanpak terugvalpreventie in Zwols/ regionaal/ provinciaal verband, activiteiten gericht op de terugvalpreventie en voortzetting van het telefonisch meldpunt huiselijk en seksueel geweld verder door aanhaking bij het algemeen meldpunt van Vrouwenopvang Overijssel.

Vrouwenopvang Overijssel op 1 januari 2001 ontstaan door een fusie van Vrouwenopvang aan de Ijssel, Blijf van mijn Lijf Hengelo en Vrouwenopvang Enschede, pakt als eerste knelpunt de terugvalpreventie gericht op de dader aan. Deze aanpak is erop gericht om meer veiligheid te scheppen voor vrouwen en hun eventuele kinderen.
De middelen voor de activiteiten zijn bedoeld voor de uitbreiding van hulp aan daders en voor het opzetten van een Zwolse aanpak bij de politie waardoor slachtoffers snel opvang en begeleiding kunnen krijgen en daders hulp en begeleiding. Ook wordt gewerkt aan een betere afstemming van de diverse projecten, zowel plaatselijk, regionaal als provinciaal. Met de aanhaking van het telefonisch meldpunt huiselijk en seksueel geweld bij het algemeen meldpunt van Vrouwenopvang Overijssel kan de opgedane expertise voor een nog breder en groter bereik ingezet worden. De doelgroep van huiselijk geweld is als het gaat om slachtoffers en daders groot en divers. Het plan van aanpak huiselijk geweld richt zich vooral op de doelgroep volwassenen. Bureau Vertrouwensartsen en het Adviesbureau en Meldpunt Kindermishandeling richten zich op kinderen en jeugd.

Huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geestelijk, lichamelijk en/ of seksueel geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd In 2001 is huiselijk geweld één van de speerpunten in het landelijk beleid van het Ministerie van Justitie. De gemeente Zwolle beschouwt huiselijk geweld als een problematiek waarbij de gemeente een taak heeft bij preventie, opvang en het bieden van veiligheid. Uit cijfers van het ministerie van Justitie blijkt dat in 1997 45% van de bevolking te maken heeft met huiselijk geweld. Bij 11% heeft dit lichamelijk letsel tot gevolg en 30% heeft te kampen met gevolgen als echtscheiding, angst, neerslachtigheid en problemen met relaties.
Jongens zijn vaker slachtoffer van fysieke vormen van kindermishandeling. Vrouwen en meisjes zijn vaker slachtoffer van seksueel geweld en van geweld met een zeer hoge intensiteit. 80 % van de daders zijn mannen; (ex)partners, vaders, broers en huisvrienden.

Door de omvang van de problematiek is de maatschappelijke aandacht voor huiselijk geweld de laatste jaren toegenomen. Voor de overheid geldt huiselijk geweld ook niet langer meer als een privé-probleem maar als een veiligheidsprobleem. Ook de grote maatschappelijke en financiële kosten van huiselijk geweld vragen om actie. Zo kost (zeer) ernstig huiselijk geweld tegen vrouwen ruim 300 miljoen gulden per jaar. Een probleem bij de bestrijding van huiselijk geweld is dat maatregelen zich bijna uitsluitend richten op slachtoffers (crisisinterventie, opvang, nazorg) en niet zoals bij andere vormen van geweld, ook op daders en de omgeving.

Bron: afdeling Communicatie Datum van 22-05-2001 tot 04-06-2001