Gemeente Katwijk


* Presentatie Alcohol en Drugsmonitor 2000 Katwijk



Presentatie Alcohol en Drugsmonitor 2000 Katwijk

Katwijk, 15 mei 2001

Op dinsdag 22 mei presenteert het onderzoeksbureau Eysink, Smeets & Etman de resultaten en aanbevelingen van de onderzoeksnota "Alcohol en Drugs Monitor 2000 gemeente Katwijk". De nota heeft betrekking op de omvang en aard van het gebruik van alcohol en drugs onder de Katwijkse bevolking. Daarnaast zijn ook de effecten van de lokaal georganiseerde en geregisseerde activiteiten vanuit het Platform Verslavingszorg Katwijk op het gebied van preventie, zorg en maatschappelijk herstel onderzocht. De resultaten van de Alcohol- en Drugs Monitor worden op 22 mei bekend gemaakt in de Burgerzaal van het gemeentehuis Katwijk aan de Zeeweg. De avond start om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. Betrokkenen en belangstellenden zijn van harte welkom.

Met het overhandigen van de monitor krijgt de gemeente een meetinstrument in handen waarmee het gemeentelijk beleid en het activiteitenaanbod zich verder kan ontwikkelen en zonodig bijsturing kan krijgen. Het onderzoek is bewust eenvoudig van opzet gehouden omdat het de bedoeling is dat de monitoring regelmatig plaats vindt zodat de gewenste vergelijking van gegevens mogelijk is.

Aanleiding en vervolg
In januari 2000 gaf het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk het onderzoeksbureau Eysink, Smeets & Etman in Den Haag de opdracht te meten wat de effecten van het Katwijkse verslavingsbeleid zijn. Hiertoe werd een meetinstrument ontwikkeld waarmee specifieke Katwijkse problemen en ontwikkelingen in kaart gebracht werden; een lokale monitor. Het onderzoeksbureau kreeg hierbij ondersteuning van een begeleidingscommissie die bestond uit vertegenwoordigers van de GGD Zuid Holland Noord, Politie Hollands Midden, de gemeente Katwijk en het Platform Verslavingszorg Katwijk. Met behulp van onder andere 28 gesprekken en 44 interviews met name onder jongeren is de situatie anno 2000 in kaart gebracht. Dit resulteerde in een nota met uitkomsten en aanbevelingen. Vorige week is een uitnodiging en informatie toegezonden naar organisaties die raakvlakken hebben met het alcohol- en drugsgebruik in de gemeente Katwijk.

Programma 22 mei
Op dinsdag 22 mei bestaat vanaf 19.30 uur de mogelijkheid om - onder het genot van een kopje koffie of thee - in de hal van het gemeentehuis Katwijk te kijken naar informatiepanelen van het Platform Verslavingszorg Katwijk.

Het officiële programma start om 20.00 uur in de Burgerzaal van het gemeentehuis aan de Zeeweg. Vertegenwoordigers van het onderzoeksbureau Eysink, Smeets & Etman overhandigen de Alcohol- en Drugs Monitor 2000 aan wethouder J.E. Post van Onderwijs, Zorg en Welzijn. De heer P. den Otter van het onderzoeksbureau geeft vervolgens een toelichting op de werkwijze en geeft een korte uiteenzetting van de belangrijkste resultaten en aanbevelingen in de nota. Hierna krijgt de heer H.C. Moolenburgh, voorzitter van het Platform Verslavingszorg Katwijk, het woord. Daarna volgt een korte pauze. Om 21.00 uur begint het tweede gedeelte van de avond. Aanwezigen kunnen dan vragen stellen aan wethouder Post, H.C. Moolenburgh en onderzoeker P. den Otter van Eysink, Smeets & Etman. Ook platformleden van het Platform Verslavingszorg Katwijk zijn aanwezig voor het beantwoorden van vragen. De bijeenkomst duurt tot 22.00 uur.

Nadere informatie over de bijeenkomst op 22 mei of de Alcohol- en Drugs Monitor is verkrijgbaar bij M.P. Luijk van de gemeente Katwijk, telefoon (071) 4062373.

terug