Persbericht 15 mei 2001
Moderne luchtschepen veroveren Europa
Symposium 22 mei in Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag Moderne luchtschepen worden momenteel op diverse plaatsen in Europa gebouwd. Zeppelin NT is recentelijk begonnen met de serieproductie ervan. In Duitsland en Groot-Brittannië zijn verschillende bedrijven inmiddels vergevorderd met de bouw van technologisch innovatieve luchtschepen, bestemd voor het vervoer van zowel passagiers als vracht. Zo is in april jl. de certificering van het Duitse Zeppelin NT gereed gekomen: vanaf juni begint men de kaartverkoop voor passagiersvluchten. Nederland zal in de komende jaren veel te maken krijgen met deze ontwikkelingen. Het Platform Luchtschepen organiseert hierover op 22 mei in Nieuwspoort het symposium, 'Luchtschepen: de realiteit anno 2001'.

Recente marktontwikkelingen maken duidelijk dat luchtschepen in de nabije toekomst, op een aantal belangrijke deelmarkten, in toenemende mate ingezet zullen worden als innovatief substituut dan wel als milieuvriendelijke aanvulling op bestaande vervoersmodaliteiten. Het Platform Luchtschepen geeft deze ontwikkelingen grotere bekendheid in Nederland.

Gastsprekers van onder andere het Britse luchtschip-consortium Advanced Technologies Group (ATG) en het Duitse Cargolifter AG zullen tijdens het symposium in gaan op de huidige fabricage van luchtschepen voor passagier- en vrachtvervoer in respectievelijk Groot-Brittannië en Duitsland. Genoemde bedrijven verwachten beide binnen enkele jaren moderne luchtschepen in serieproductie te gaan bouwen, bestemd voor wereldwijd gebruik en aansluitend bij onder andere de Nederlandse vraag naar nieuwe vervoersconcepten. Platform-voorzitter prof. dr. R.J. In 't Veld en enkele specialisten zullen eveneens een bijdrage leveren aan het symposium door middel van een kort overzicht van de initiatieven en resultaten van het Platform tot nu toe.

Platform Luchtschepen is in maart 2000 opgericht onder voorzitterschap van prof. dr. R.J. In 't Veld. Het Platform heeft tot doel om de bouw en exploitatie van luchtschepen als duurzame en innovatieve vervoersmodaliteit te bevorderen, daar waar dit op basis van marktstudies- economisch interessant is. Momenteel voert het Platform enkele haalbaarheidsstudies en projecten uit. Een groot aantal prominente vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de politiek, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hebben zitting genomen in het bestuur en de raad van advies van het Platform.

Plaats: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag Routebeschrijving: zie www.nieuwspoort.nl
Tijd: aanvang 16.30 uur, aanvang borrel 18.45 uur
Opgave: info@platformluchtschepen.nl
Meer informatie: secr. Platform Luchtschepen, www.platformluchtschepen.nl , tel: 030-2315108, fax: 030-2315261, G. Hoogenstrijd (projectleider) 06-16366777, P. Ras (beleidscoördinator)

Peter Ras
Beleidscoördinator Platform Luchtschepen
Tel: 030-2315108
Fax: 030-2315261

Internet: www.platformluchtschepen.nl

Postadres:
Postbus 19088
3501 DB Utrecht

Bezoekadres:
Maliebaan 80
3581 CW Utrecht


De informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Indien u dit bericht onterecht ontvangt, wordt u verzocht de inhoud niet te gebruiken en de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren.
The information contained in this message may be confidential and is intended to be exclusively for the addressee. Should you receive this message unintentionally, please do not use the contents herein and notify the sender immediately by return e-mail.