Provincie Groningen

Groningen, 17 mei 2001 Persbericht nr. 100

Uitnodiging aan de pers

Officiële opening vaarverbinding Bellingwolde-Nieuweschans

Op dinsdag 22 mei 2001 vindt om 16.30 uur in Rhederbrug de officiële opening plaats van de vaarverbinding Bellingwolde (Rhederbrug) - Nieuweschans.

De herstructurering van de vaarverbinding is uitgevoerd in samenwerking tussen het Waterschap Hunze en Aa's, de gemeenten Bellingwedde, Reiderland en Vlagtwedde en de Provincie. Zij willen dinsdag stilstaan bij de realisering van het project. U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de officiële opening. De ontvangst is vanaf 16.00 uur in Dorpshuis "De brug" in Rhederbrug.

De Provincie heeft 1,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de reconstructie van de vaarverbinding Bellingwolde - Nieuweschans, de gemeente Reiderland f 175.000,--, Bellingwedde f 525.000,--, Vlagtwedde f 150.000,-- en het waterschap Hunze en Aa's f
1.231.000,--. Daarnaast zijn subsidies beschikbaar gesteld door het Integraal StructuurPlan Noorden des lands ( f2.468.000), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ( f 2.382.000,--) en de Stichting Recreatietoervaart Nederland ( f 1.500.000).

Rechtstreekse verbinding

Door de realisatie van het laatste stuk tussen Bellingwolde en Nieuweschans, kan er nu rechtstreeks van Ter Apel naar Nieuweschans gevaren worden. De vaarverbinding (ook wel de Oostelijke Noord-Zuid-verbinding genoemd) is daarmee gereed. Nieuweschans wordt hiermee vanuit het zuiden voor met name grotere boten en grotere aantallen boten beter bereikbaar. Het nieuwe vaartraject tussen Bellingwolde en Nieuweschans is een aantrekkelijke nieuwe routemogelijkheid voor de vaarrecreatie. De bestaande route via het Veendiep en de Westewoldse A blijft uiteraard ook nog bestaan als route voor de wat kleinere boten (deze route is voor grote boten te ondiep en te smal).

De realisatie van de nieuwe vaarverbinding betekent niet alleen een belangrijke positieve impuls voor de vaarrecreatie in Oost-Groningen, maar ook voor het vaargebied in de gehele grensregio met Duitsland. Momenteel liggen er plannen voor een vaarverbinding tussen het B.L. Tijdenskanaal en de Eems in Duitsland. De komende jaren zal moeten blijken of dit plan haalbaar en uitvoerbaar is.

Werkzaamheden

Het afgelopen jaar is gewerkt aan de vernieuwing en ophoging van de Rhederbrug. Daarnaast zijn de Leidijksbrug, de Lethebrug, de Wymeersterbrug en de Boneschanskerbrug opgeknapt en opnieuw beweegbaar gemaakt. Deze vier bruggen hebben allemaal een geautomatiseerd bedieningssysteem gekregen, zodat de vaarrecreant de brug zelf kan bedienen. Ook de brug bij Klein Ulsda is geautomatiseerd, zodat ook deze brug zelf te bedienen is met een zelfbedieningssleutel. De oevers van het B.L. Tijdenskanaal zijn op dit traject voorzien van een goede oeverbescherming. Daarnaast zijn aanlegplaatsen op het traject gerealiseerd voor de toervaarders. Tegelijk met de verhoging van de Rhederbrug zijn ook maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren, zoals optische versmalling van de weg.

Programma

16.00 uur

Ontvangst met koffie in Dorpshuis "De brug" in Rhederbrug

16.30 uur

Officiële openingshandeling

Samen met de 30 kinderen van de Openbare Basisschool Rhederbrug zal de gedeputeerde Mirjam de Meijer de opening verrichten (met heliumballonnen voorzien van kaarten met naam en adres)

17.00 uur

Informeel hapje/drankje in dorpshuis

17.45 uur

Einde

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.