Jonge Democraten Persberichten

"Jongeren protesteren tegen voorzitter EP."

21 mei 2001

Morgen, dinsdag 22 Mei, brengt de voorzitter van het Europees Parlement mevrouw Fontaine een bezoek aan Den Haag. Ondanks herhaaldelijk verzoek van de Jonge Democraten is het niet mogelijk om, mede namens het CDJA en Dwars, een petitie aan mevrouw Fontaine aan te bieden. Als alternatief zullen de drie politieke jongerenorganisaties vanaf 11 uur bij de haringstand op het Binnenhof protesteren tegen het bezoek.

De voorzitter van het EP spreekt zich consequent uit voor het behoud van twee steden, Straatsburg en Brussel, als vergaderlocatie. De politieke jongerenorganisaties vinden dit een foute gang van zaken, omdat het niet de nadruk legt op het Europees belang maar slechts op het Franse. Straatsburg is een Franse stad en dus mag voorzichtig de conclusie getrokken worden dat het behouden van nationale trots belangrijker is dan echte eenwording. Dit holt het maatschappelijk draagvlak voor de EU uit.

Een belangrijk argument tegen het behouden van twee vergadersteden zijn de kosten die het maandelijkse gesleep van personen en documenten met zich meebrengt. Het nieuwe parlementsgebouw in Straatsburg kost 457 miljoen Euro en de computerverbinding tussen het oude en nieuwe gebouw kost 13 miljoen Euro. Daarnaast moet eens per maand een karavaan van 3000 mensen van Brussel naar Straatsburg reizen, kosten (inclusief verloren arbeidstijd vanwege reistijd) van deze verhuizing bedragen elke maand zeker een miljoen Euro. De kosten van gas, water, licht, schoonmaak en onderhoud bedragen ongeveer 70% van alle kosten die het EP al heeft in Brussel, terwijl slechts 48 dagen per jaar in Straatsburg wordt vergadert. Een onderzoek uitgevoerd door het Europees Parlement zelf heeft uitgewezen dat 129 miljoen euro uitgespaard kan worden wanneer alle activiteiten geconcentreerd worden in een stad.

Het is niet de bedoeling dat de demonstratie van morgen wordt opgevat als een persoonlijke aanval op mevrouw Fontaine, aldus Jasper Hörman, voorzitter van de Jonge Democraten: ?Het moet duidelijk worden dat wij ons niet neerleggen bij een EU die nationale belangen zwaarder laat wegen dan de band met de mensen die in Europa wonen. Wij willen mevrouw Fontaine en de rest van het Europees Parlement dan ook vragen om die 129 miljoen euro te investeren in het verbeteren van de democratische legitimiteit van het Europees Parlement.?

EINDE PERSBERICHT

Terug naar de lijst met persberichten