CBS

Meer werknemers volgen bedrijfsopleiding

Vier op de tien werknemers in de particuliere sector hebben in 1999 één of meer bedrijfsopleidingen gevolgd. Het betreft in totaal anderhalf miljoen mensen. Het aandeel werknemers dat een bedrijfsopleiding volgt is sterk toegenomen. In 1993 nam slechts een kwart van de werknemers deel aan een bedrijfsopleiding. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat het bedrijfsleven in 1999 in totaal circa 6,8 miljard gulden (3 miljard euro) heeft uitgegeven aan opleidingen, gemiddeld bijna 1800 gulden per werknemer.

Minder verschil tussen grote en kleine bedrijven
Bij kleine bedrijven volgen werknemers nu bijna net zo vaak een bedrijfsopleiding als bij grote bedrijven. In 1999 nam 37 procent van de werknemers in bedrijven met 10-99 werknemers deel aan een opleiding. Dat is nog maar weinig minder dan bij grote bedrijven (500 of meer werknemers), waar 42 procent van de werknemers een opleiding volgde. In 1993 was het aandeel werknemers met een opleiding bij de grote bedrijven nog tweemaal zo hoog als bij de kleine bedrijven. In 1999 was verder de deelname in de middelgrote bedrijven (100-499 werknemers) het grootst, namelijk 45 procent. Bedrijven hebben in 1999 ruim 6,8 miljard gulden aan opleidingen besteed, 2,7 procent van hun arbeidskosten. In 1993 was dit minder, namelijk 1,8 procent van de arbeidskosten. De grote bedrijven geven nog steeds het meest uit aan opleidingen voor hun werknemers, met ruim 2200 gulden per werknemer. De kleine bedrijven besteden hieraan met 1300 gulden per werknemer aanzienlijk minder. Het verschil tussen grote en kleine bedrijven in uitgaven is dus veel groter dan het verschil in deelname.

Veel scholing in de financiële sector
De opleidingsinspanning is het grootst bij de financiële instellingen. Daar volgde in 1999 tweederde van de werknemers een opleiding en werd er bijna 5 procent van de arbeidskosten aan uitgegeven. Ook de energie- en waterleidingbedrijven en de delfstoffenwinning zijn sectoren waar veel aan bedrijfsopleidingen wordt gedaan. In de horeca wordt het minst aan scholing gedaan. Drie op de tien werknemers in deze sector volgden in 1999 een opleiding. Hieraan werd iets minder dan 2 procent van de arbeidskosten besteed.

Technische toelichting
Het onderzoek naar bedrijfsopleidingen over het jaar 1999 is uitgevoerd onder een steekproef van bedrijven met 10 of meer werknemers in de particuliere sector. De uitkomsten hebben betrekking op ruim 3,8 miljoen werknemers. De gegevens betreffen (interne en externe) bedrijfsopleidingen die worden ondersteund door de werkgever (in de vorm van tijd of geld). Niet meegeteld zijn opleidingen in het kader van het leerlingwezen en opleidingen op de werkplek. Ook deelname aan opleidingssoorten zoals congressen, seminars, georganiseerde groepsdiscussies en zelfstudie is niet meegeteld. In de uitgaven aan opleidingen zijn ook de arbeidskosten van opleidingsuren onder werktijd meegerekend, alsmede de arbeidskosten van het opleidingspersoneel. Het voorgaande onderzoek naar Bedrijfsopleidingen betrof het jaar 1993.