Senter

Den Haag, 22 mei 2001

Technologische Samenwerking loont: NLG 150 miljoen voor samenwerkingsprojecten

Het Ministerie van Economische Zaken stelt per jaar NLG 150 miljoen (circa EUR 68 miljoen) beschikbaar voor samenwerking tussen ondernemingen binnen de subsidieregeling Technologische Samenwerking. Deze nieuwe regeling is gestart op 21 mei 2001. De eerste indieningsperiode sluit op 13 augustus 2001. Dat samenwerking loont, blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van EZ. Bedrijven die samenwerken op het gebied van R&D zien de productiviteit per werknemer stijgen met gemiddeld 6 procent.

Nieuwe subsidieregeling
Technologische Samenwerking is een nieuwe subsidieregeling die technologisch innovatieve samenwerking stimuleert. De regeling is een samenvoeging van de regelingen BTS, BIT en SMO. Uit de evaluatie van deze regelingen bleek dat ze een belangrijke impuls geven aan R&D-samenwerking van de deelnemers. Om het subsidieaanbod te vereenvoudigen en toegankelijker te maken, zijn deze regelingen samengevoegd tot een nieuwe regeling.

Maximaal 60 procent subsidie
Het subsidiebedrag is 25 procent voor projecten met onderzoeks- én ontwikkelingsactiviteiten of 50 procent voor projecten die uitsluitend onderzoek bevatten. MKB-bedrijven en onderzoeksinstellingen krijgen daarnaast een opslag van tien procent. Bij internationale samenwerking is in bepaalde gevallen een opslag van tien procent mogelijk.

De regeling kent een algemeen onderdeel. Hierbinnen komen samenwerkingsprojecten binnen alle technologiegebieden voor ondersteuning in aanmerking. Daarnaast wordt samenwerking op vier specifieke gebieden gestimuleerd: samenwerking met partners uit Europa, de Verenigde Staten, Japan of Singapore; met partners uit opkomende markten (China, Indonesië, Zuid-Afrika of India); binnen de maritieme sector en op het gebied van ICT-doorbraakprojecten.

Meer informatie over Technologische Samenwerking is te vinden op www.senter.nl/samenwerking.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of (070) 361 09 99 (voor internationale projecten).